В българските училища по изкуствата –млади преподаватели и 100% план-прием!

В българските училища по изкуствата –млади преподаватели и 100% план-прием!

На добър час, ученици и учители!

Българските училища по изкуствата, в които също така се изучава класическа музика и танц, откриват новата учебна година със 100% изпълнение на държавния план-прием и с нови, млади преподаватели. Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” – Пловдив посреща 15 септември в Топ 100 на училищата на България, подредени въз основа на успеха от матурите. Тази година общо 420 ученици ще прекрачат прага на учебното заведение. В периода 1-5 октомври училището ще бъде домакин на поредното издание на Международния конкурс за камерна музика – Пловдив, иницииран от световноизестната цигуларка Елмира Дърварова. В него ще се включат 60 участници от 24 държави от 6 континента. От 1 до 5 ноември училището подготвя провеждането на клавирния конкурс „Шуман- Брамс”, където ще бъде връчена „награда в размер на 500 лв., осигурена от наследниците на маестро Добрин Петков. Продължават и съвместните инициативи с НМА „проф. Панчо Владигеров”, сподели в ефира на Класик ФМ радио директорът на НУМТИ „Добрин Петков” Нели Попова-Коева.

На нови цигулки, виолончело и кларинет ще свирят най-малките възпитаници на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” в Стара Загора. През 2017/2018г. учебното заведение се подготвя за организирането на Международния конкурс „Млади тромпетисти”, който ще се проведе от 6 до 10 ноември 2017г., а през април догодина стартира Втора младежка джаз-среща с гости от чужбина. „Може би най-големият проблем в нашето училище е липсата на стаи, тъй като то разшири своя кръг от изучавани специалности и имаме недостиг на учебни стаи. Засега се справяме... Надяваме се, че в сграда, дарена на Община Стара Загора, има предвидени определени стаи, където нашите ученици биха могли да провеждат занятията си по класически и български танци”, заяви директорът на НУМСИ „Христина Морфова” Розета Величкова.

Тази година 470 ученици в различните специалности ще чуят първия звънец в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен. „Правим нови попъления и даваме шанс на младите хора да обикнат преподавателската професия”, каза Жечка Димитрова – директор на НУИ „Панайот Пипков”. „Общо взето, педагогическият колектив не само в нашето училище, но и в България застарява, но при нас имаме много млади и амбициозни хора- преподатели по китара, тромпет, ударни и английски език”, допълни тя. По думите й, учебното заведение ще бъде домакин на Международният фестивал за маримба, както и на Фестивала за китара, които привличат все по-голям кръг участници и публика.

Новостите и традицията се съчетават успешно в Националното училище по изкуствата „Добри Христов”- Варна. В 28-те специалности на учебното заведение ще се обучават 737 ученици. Предстои ремонт на интериора и оборудването на НУИ „Добри Христов”, като за целта са предвидени над 2,7 млн.лв, осигурени от Министерството на културата. Над 300 000 лева са заделени за обновление на инструментариума –9 пиана и 3 рояла. „Ние всяка година купуваме музикални инструменти, които предоставяме на учениците си абсолютно безвъзмездно”, подчертава директорът Христо Дипчиков. Всяка година 5-7 млади учителки или учители се вливат в редиците ни. Това са хора от днешния ден, а не от миналото, което е изключително важно за учениците ни”, пояснява той.

„На концерт в сряда” и съвместен проект по програма „Еразъм” с музикални училища в Будапеща и Краков - това са част от плановете за новата учебна година, които предвижда Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф.Панчо Владигеров” – Бургас. Предстои и виртуален конкурс „само със записи в 4 направления - музикално, балетно, актьорско и изобразително изкуства. Такива конкурси по света има много, но български организатори са малко. Името му е „Летяща сцена”, тъй като ще бъде международен. Конкурсът ще стартира през януари 2018г.”, разяснява Златина Панталеева - директор на НУМСИ „Проф.Панчо Владигеров” – Бургас. „Успяхме да закупим дървени духови инструменти с по-малки размери, специално изработени за деца... Доколкото знам, сме единственото училище, което разполага с такива инструменти, които предоставяме абсолютно безплатно на нашите деца, за да могат да се подготвят”, разкри тя.

Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” в Русе посреща новата учебна година с ремонти, вследствие на които ще се появят нови балетни зали и зали за репетиции и нов физкултурен салон. Според директора на учебното заведение Мария Дуканова, ремонтните дейности няма да пречат на образователния процес. „За първа година въвеждаме целия цикъл от 1 до 12 клас обучение по всички предмети, вкл.изобразително изкуство и народни танци, към които имаше голям интерес”, допълни тя. През ноември училището организира 11–то издание на Международния конкурс „Франц Шуберт”, като за жури са поканени клавирното дуо Аглика Генова- Любен Димитров, проф. Георги Спасов, Мария Принц , Орлин Анастасов и др. Мария Дуканова разказа и какви са нови инструменти вече има в НУИ „Проф. Веселин Стоянов” – Русе.

Подробностите от това интервю на Георги Митов-Геми, както и от останалите, чуйте в звуковите файлове под снимката вляво.