Кабаиванска: „Боря се, за да оживее операта в нейния най-хубав вид”.

Кабаиванска: „Боря се, за да оживее операта в нейния най-хубав вид”.

С майсторски клас в НБУ

„Боря се, за да оживее операта в нейния най-хубав вид”. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио неповторимата оперна певица и педагог Райна Кабаиванска. „Боря се срещу т.нар „модерни течения”, които обезобразяват операта, епохата, композитора, даже понякога и либретото. Това за мен е нещо скандално”, подчертава тя.

В тазгодишното прослушване за нейния XVII-ти Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет/НБУ/, подадоха заявките си за участие общо 65 кандидати от 22 страни и 4 континента - Азия, Африка, Америка и Европа. Само 15 от младите таланти вече работят с голямата оперна прима над вокалните си и актьорски умения. „Някой взехме в майсторския клас просто за да му помогнем в усилията да се направи малко по-правилно пеене. Винаги се страхувам от тези неправилни постановки на гласа, които намирам в прослушванията, както и за гласните връзки на младите хора”, сподели Райна Кабаиванска. „Човешкият глас е най-емоционалното средство. Някой беше казал, че той е знакът, че на небето съществува нещо”.

На 24 септември 2017г. в Софийската опера ще се проведе галаконцертът на най-добрите участници в майсторския клас, а на 13, 14 и 15 октомври тази година Школата Кабаиванска ще представи пред българската публика най-новия си проект – спектакъла „Норма“ от Винченцо Белини. Продукцията, която ще бъде режисирана от Уго де Ана, е съвместен проект на Нов български университет и Софийската опера и балет. „Нито „Турандот”, нито „Норма” са за дебютанти”, призна забележителната оперна актриса на специална среща с медиите, на която присъстваха и нейните ученици. Тя не пропусна да отбележи, че ги избира „по добрина и възпитание”. В Майсторския клас на Райна Кабаиванска има участници от 8 държави: България, Венецуела, Гърция, Италия, Корея, Литва, Сърбия, Япония. В обучението са включени трима млади и талантливи българи: Александрина Михайлова на 19 години от Шумен, която беше откритие за г-жа Кабаиванска в миналогодишното издание на майсторския клас и неин стипендиант, и Димитър Райчев на 26 години, завършил магистърска степен в Национална музикална академия „проф. Панчо Владигеров“. Сред курсистите в майсторския клас е и 19-годишната Мария Славова.

Знаменитата ни оперна прима вече „има общо 150 ученици, като 80 от тях са били стипендианти на Фонд „Райна Кабаиванска“ към НБУ”, припомни Георги Текев – изпълнителен директор на Нов български университет. Тази година фондът ще присъди стипендии, с помощта на които най-добрите участници в Майсторския клас ще продължат обучението си в България и Италия при Райна Кабаиванска. Традиционни партньори и дарители на Фонд „Райна Кабаиванска“, които осигуряват средствата за стипендии на младите таланти, са Столична община, Фондация „Америка за България“ и Фантастико, както и личности, подкрепящи каузата на Райна Кабаиванска за развитие на новото поколение млади оперни певци.

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с Райна Кабаиванска в звуковия файл под снимките вляво.