Каква е Новата консерватория в Бирмингам?

Каква е Новата консерватория в Бирмингам?

Британският пример

Новата консерватория в Бирмингам официално отвори врати на 7 септември 2017г. Първата сграда във Великобритания, построена за целите на музикалното образование от 1987 г. насам, впечатлява със съвременни архитектурни решения и последните достижения в оформянето на специална акустика и озвучаване. „Новата консерватория в Бирмингам се появява в трудно време за финансиране на изкуството и музикалното образование”, заявява ректорът й Джулиан Лойд Уебър. „Това означава, че ролята ни в обучението на следващите велики музиканти и актьори в света е по-жизненоважна от всякога", допълва изтъкнатият виолончелист. „Лично аз смятам, че няма да има друга подобна сграда във Великобритания”, заявява Джулиан Лойд Уебър пред изданието Тhe Strad.

Строежът на консерваторията възлиза на стойност 57 млн.паунда. Тя е издигната на мястото на стари сгради, разположени около разрушената концертна зала „Ейдриън Боулт”. Учебното заведение разполага с 5 различни пространства за музициране: концертна зала с 500 места, камерна зала със 150 места; оркестрово студио, което побира максимум 100 души, както и The Lab- място с гъвкав капацитет, предназначено за музикални експерименти. Петото помещение е Jazz Club Eastside с 80 места, който е „първото постоянно джаз пространство, разположено в консерватория в Обединеното кралство”. Клубът има модерно оборудване и „техническа инфраструктура без конкуренция във Великобритания”, твърдят от консерваторията.

„Разбира се, една сграда е толкова ефективна, колкото и хората в нея, а моят екип и аз ще продължим да работим, за да гарантираме, че бъдещата артиндустрия няма да бъде доминирана от богатия елит", споделя Лойд Уебър. "Нашата впечатляваща и богата образователна програма по музика е в полза на хиляди деца, млади хора и техните семейства от различни общности в Англия, а новият ни дом ще се превърне в център на всички важни дейности по обучение", обяснява той.

Бирмингамската консерватория започва своята история като Музикална школа в Бирмингам. Тя е била в структурата на Института Бирмингам и Мидленд през 1859 г. Сега консерваторията се развива като част от Университета на Бирмингам /Birmingham City University/.