Ценчич празнува 35 години на сцената

Ценчич празнува 35 години на сцената

Контратенорът

На 21 септември 2017г. хърватският контратенор Макс Емануел Ценчич навършва 41 години и ще отбележи 35 години на сцената. Невероятно, но факт! Първата му поява под светлините на прожекторите е в оперния театър в Загреб /HNK- Хърватски национален театър/. Там бъдещият професионален оперен изпълнител изпълнява арията на Царицата на нощта от операта „Вълшебната флейта” от В.А Моцарт. На 7-годишна възраст Ценчич тръгва на турне с ансамбъла на Сорбоната в Париж. От септември 1982г. започва редовно да играе детски роли в оперния театър в Загреб. По този повод на 21 септември 2017г. културната институция организира юбилейна вечер с участието на контратенорът, придобил международна известност и прославил хърватската музикална школа. Макс Емануел Ценчич ще влезе в ролята на Орфей от шедьовъра на Кристоф Вилибалд Глук „Орфей и Евридика”. Концертното изпълнение ще бъде дирижирано от маестро Никша Бареза. Впоследствие, поради дългите му отсъствия от родината, Макс Емануел Ценчич ще даде разяснения за творческия си път и многобройните си участия в различни краища на света. Своеобразното интервю ще бъде водено от музикалния журналикст Златко Маджар. Националният оперен театър в Загреб ще разположи и изложба и видеопрожекции с най-забележителните оперни превъплъщения на оперния артист, определен от престижното немско издание „Опернвелт” за „най-добрия контратенор на сцената днес”.

Неотдавна Ценчич развълнува своите почитатели и критици с откровение, споделено в личния му профил във Фейсбук. Той изрази възмущението си от публикувана статия, кояо го описва като "човекът-оркестър". „Певец, който менажира себе си, продуцира свои собствени компактдискове, решава какво иска да пее или не и т.н. Имидж на бизнесмен. Не мога да си помогна, но винаги имам леко горчив вкус в устата си, когато слушам хора, които говорят така, защото забравят или желаят да пропуснат един важен факт: аз съм певец от 35 години и съм артист, който се бори за своята свобода на изразяване. А това е съвсем различно нещо. PR-специалистите ни казват да работим самостоятелно. „Споделете живота си, направете снимки тук и там”. Но има хора, които учат това в университетите няколко години! А аз трябваше изведнъж да го направя. Така изведнъж попадаме под етикета на т.нар „човек, мъж или жена, оркестър“, пише хърватският контратенор в социалната мрежа.

Ангажиментите на Макс Емануел Ценчич са известни за една година напред. Въпреки това, наскоро се получи потвърждение на участието му в Далечния Изток. Оперният певец ще покори своите почитатели в Хонк Конг в съпровод на градския камерен оркестър , ръководен от гост-диригента Кристофър Бъкнал. За своите азиатски почитатели Ценчич е подготвил репертоар са рии от Хендел, Порпора и Глук.