„Алея на книгата“ с пето издание в София

„Алея на книгата“ с пето издание в София

От 12-и до 17-и септември

Официално откриване 12 септември, 17:00 ч., Литературен кът, пешеходната зона на бул. „Витоша“ (откъм бул. „Патриарх Евтимий“), гр. София

•Къде? -пешеходната зона на бул. "Витоша" между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Гладстон"

•Кога? -Всеки ден от 12-и до 17-и септември, 10:00 - 20:00 ч.

Петото издание на „Алея на книгата“ в столицата започва на 12-и септември (вторник), като официален старт ще бъде даден в Литературния кът на събитието (до паметника на Алеко Константинов), с музикалното участие на Джаз формация „София“. Пътуващото книжно изложение традиционно се спира в центъра на града - пешеходния участък на булевард „Витоша“, от пресечката с бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Гладстон“, и ще продължи до неделя, 17-и септември, работно време от 10:00 до 20:00 ч.

Повече от 50 от водещите български издателства ще представят новите си заглавия в 18 шатри, а както всяка година, сцена на богата културна програма, включваща премиери на книги, срещи с поети, писатели и преводачи, игри и работилници за деца, ще бъде Литературният кът на Алеята, до паметника на Алеко.

Част от гостите в програмата тази година са Боряна Дукова, Бойко Ламбовски, Вангел Имреоров, Васил Стефанов – Слона, Венцислав Василев, Владо Даверов, Георги Тенев, Джеки Стоев и Джони Пенков, Елица Георгиева, Иванка Могилска, Иван Русланов, Иван С. Вълев, Иглика Дионисиева, Йорданка Велева, Милен Русков, Николай Терзийски, Оля Стоянова, Павлина Делчева-Вежинова, Петър Краевски. Предстоят фен срещи на почитателите на Хари Потър и Пърси Джаксън, костюмиран бал (cosplay) за малките, организиран от Софийския международен литературен фестивал и още множество събития за деца и подрастващи. Събитията ще се проведат в Литературния кът, шатрите на издателствата и книжен център „Гринуич“ (на пресечката с ул. „Солунска“).

Тази година организаторът на събитието - Асоциация „Българска книга“ си партнира с Българската национална телевизия по кампанията „Прозорец към родината“, като всички желаещи могат да дарят книги и учебни помагала, предназначени за деца от българските училища в чужбина, в Литературния кът на Алеята. Пунктът ще бъде активен всеки ден, в работното време на събитието. Концертът, закриващ кампанията, ще се проведе на 16-и септември (събота), от 18:00 ч. с музикална програма за по-малките и за порасналите читатели.

Чуйте повече за Алея на книгата в София от интервюто на Георги Митов-Геми с Таня Алмалех- член на УС на Асоциация „Българска книга“ , в звуковия файл под снимката вляво.

Участници в Алея на книгата София:

Шатра 1 - Артлайн Студиос, Вакон, Сиби

Шатра 2 - Лира Принт, Издателски център на НБУ, Прес

Шатра 3 – ICU, АМГ Пъблишинг, Букборд

Шатра 4 - Фют

Шатра 5 – КЦ Гринуич

Шатра 6 - Инле, Кибеа, Клевър Бук, Пан

Шатра 7 – Асеневци, Еднорог, Хартиен свят

Шатра 8 - Бяло Братство, Захарий Стоянов, Клуб 8, Тип-Топ Прес

Шатра 9 - Атеа, Ергон, Коала Прес, Труд

Шатра 10 - Бард, Хермес

Шатра 11 - Агата-А, Дамян Яков, Лабиринт

Шатра 12 - Алтера, Букохолик, Парадокс

Шатра 13 - Колибри, Пергамент Прес, Фондация "Калпатару"

Шатра 14 - Емас, Унискорп

Шатра 15 - Прозорец, Просвета

Шатра 16 - Жанет 45, Милениум, Шамбала

Шатра 17 - Анубис-Булвест 2000, Сиела

Шатра 18 - Жар - Жанет Аргирова, Персей, Посоки

„Алея на книгата“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Медийни партньори: Българска национална телевизия, „Аз чета“, бТВ радио, Джаз ФМ, Classik FM, ZRock, NJoy.