Пасажерите стават диригенти на летище Глазгоу

Пасажерите стават диригенти на летище Глазгоу

Кралския шотландски национален оркестър

Летището в Глазгоу предостави шанса на 10 пътници да дирижират Кралския шотландски национален оркестър. Това се случи на 31 август сутринта, когато пасажерите бяха изненадани от предложението да застанат на пулта пред 50 професионални музиканти, а изявата им да бъде излъчвана на живо в социалната мрежа Фейсбук.

Десетимата щастливци, избрани да поемат диригентската палка, бяха напътствани от помощник-диригента Холи Матисън. Тяхната задача бе да ръководят изпълнението на шотланския народен танц Eightsome Reel- едно от трите произведения, които бяха предварително обявени за избор, като останалите бяха Увертюра към операта „Вилхелм Тел” от Джоакино Росини и сюита из балета „Ромео и Жулиета” от Сергей Прокофиев.

„Нищо не може да се сравни с тръпката да дирижираш голям професионален оркестър, който да изпълнява любимата ти музика. За мен е удоволствие да каня пътниците да заемат диригентското място и да дадат нов живот на едно от най-оживените международни летища със силата на музиката”, разкрива Матисън. „Това е едно от най-важните събитие през годината за целия екип на терминалите и за нашите пътници. Изпълнението на националния оркестър е идеален начин да представим най-доброто от Шотландия”, заяви Стивън Маршал, ръководител на отдела за маркетинг и развитие на летище Глазгоу.

В знак на благодарност летището и оркестърът бяха подготвили подаръци за начинаещите диригенти, а най-изявеният от всички тях спечели ваучери за пазаруване в магазините и заведенията около терминалите.