Почина проф. Ася Кушнер

Почина проф. Ася Кушнер

Дългогодишният концертмайстор на Болшой театър

На 70-годишна възраст почина дългогодишният концертмайстор на Болшой театър проф. Ася Кушнер. Причината е сърдечно-съдово заболяване, поради което изтъкнатата цигуларка и педагог е прекарала последните дни от живота си в болница, съобщават нейни ученици. Поклонението ще се състои днес в Москва.

В периода 1955-1966г. Ася Кушнер учи в Централната музикална школа в класа на Володар Бронин. А през 1966 г. постъпва в Московската консерватория в класа на изтъкнатия цигулар и педагог проф.Леонид Коган. Тя е била солист на Владимирска филхармония, състава „Рубинщайн трио“, Московската държавна филхармония. След сериозен конкурс, в периода 1986 -2004г., Кушнер работи като концертмайстор на Оркестъра на Болшой театър. С всички тези оркестрови състави тя изнася концерти в Русия и по света.

Творческият й път е свързан и с педагогическата работа. През 1975г. тя започва преподавателската си кариера в Института „Иполитов-Иванов”. От 1994г. до 2008г. завежда катедрата по цигулка в Държавната класическа академия „Маймонид” в Москва. Проф. Кушнер предава знанията си на следващите поколения в Московския държавен музикален институт „Шнитке”. През 1999г. е поканена за преподавател в Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски” и в Централната музикална школа.

Проф. Ася Кушнер провежда регулярно майсторски класове в Хърватия, Япония, Австрия, Словения, Австралия, Литва, както и в България. Тя е била в журито на редица международни конкурси: „Емил Камиларов” в България /по покана на Дина Шнайдерман/, „Бетовен” в Австрия, „Саулюс Сондецкис” в Литва, „Изкуство на 21 век” във Финландия, Италия, Украйна и др.

Поклон пред светлата й памет!

Припомнете си нашето интервю с проф. Ася Кушнер ТУК Посланията в него звучат актуално и днес.