10 години без Павароти отбелязват на Арена ди Верона

10 години без Павароти отбелязват на Арена ди Верона

На 6 септември

„Бих желал да бъда запомнен като мъжът, с който оперното изкуство достигна до масовата публика“, казваше приживе Лучано Павароти. На 6 септември се навършват 10 години от кончината на големия италиански тенор. Предстоящият спектакъл на Арена ди Верона ще се опита да докаже как това желание на оперния изпълнител се е сбъднало и ще си припомни неговото величие. Проявата ще бъде открита с телевизионна програма на RAI1, като италианската тв.мрежа ще излъчва както самото събитие, така и изпълнения на Павароти и ще разкаже историята на неговия успех.

В специалната вечер на Арена ди Верона, посветена на 10 години от смъртта на Павароти, ще участват редица оперни знаменитости начело с Пласидо Доминго и Хосе Карерас. На сцената ще се качат италианските тенори Франческо Мели и Виторио Григоло, сопраното Анджела Георгиу и тенорът Фабио Армилято. Сред приятелите на Павароти, които ще свирят в негова памет, са флейтистът Андреа Гриминели, италианската блус и рок легенда Дзукеро, певците Нек, Масимо Раниери, Фиорела Маноя, Ерос Рамацоти, формацията Ил Воло и др. Съпроводът ще бъде поверен на Филхармоничния оркестър на фестивала в Бреша и Бергамо, дирижиран от американеца Еужен Кон. Водещ на събитието ще бъде Карло Конти.

Носителят на „Оскар” Никола Пиовани е написал песен, която носи заглавието „Лучано” и ще бъде изпълнена за първи път по време на концерта на Арена ди Верона. „Песента „Лучано” изразява преклонението ми към възвишения глас на Маестрото. Той носеше посланието за безсмъртие на всички, които умееха да го слушат”, подчертава Пиовани. Вероятно ще бъде завършен и филма, посветен на 10 години от кончината на Павароти. Режисьор на документалната лента е носителят на „Оскар” Рон Хауърд, който предвижда да бъде готов за ключовата дата.

На 6 септември 2017г. къщата-музей на Павароти в родното му място Модена ще бъде отворена за безплатен достъп на посетители. В катедралата на града ще прозвучи „Реквием" от Верди под диригентството на Стефано Ранцани. Предстои да бъде представена и книгата „Лучано, слънцето в гласа”, която излиза под знака на фондацията, кръстена на името на великия тенор. Премиерата на изданието, което ще бъде в ограничен тираж, ще се проведе паралелно на Арена ди Верона и в къщата-музей в Модена. Материали от различни краища на нашата планета, посветени на Маестро Павароти, ще бъдат събрани в уеб платформата „Павароти 10 години” с цел повишаване на информираността на по-младата аудитория.

Мащабното събитие на Арена ди Верона ще даде началото на поредица от културни прояви по света, свързани с Павароти, като сред страните, които са потвърдили до момента своята ангажираност, са Тунис, Катар, Оман и Индонезия, Китай и САЩ.