„Лисеу” не е коригирал либрето на Росини

„Лисеу” не е коригирал либрето на Росини

След вълненията в социалните мрежи

Новата постановка на операта „Пътуване до Реймс” от Джоакино Росини предизвика коментари в социалните мрежи още преди да се появи на сцената на Гран Театро дел Лисеу в Барселона. Сопраното Ирина Лунгу публикува в профила си във Фейсбук, че по време на репетициите е трябвало да се промени част от либретото, предназначено за изпълнение от оперната прима, която ще дебютира в ролята на Корина. Лунгу трябвало да замени фразата “la Croce splenderà" /”Кръстът ще блести”/ с “l'Amore splendera" /”Любовта ще блести”/. По думите на молдовското сопрано с руско гражданство, решението за намесата в творчеството на Росини се дължи на атентантите, които неотдавна сполетяха Барселона и Камбрилс, като текстът е променен, за да не бъде засегната тази част от публиката, която изповядва исляма. Освен това, самият оперен театър се намира на известната улица „Ла Рамбла” в столицата на автономната област Каталуния, където изгубиха живота си 14 души, а стотици бяха ранени, след като на 17 август бял миниван се вряза в пешеходците на оживеното място.

От Театър „Лисеу” опровергаха твърденията на оперната прима за своеобразна цензура чрез официално съобщение, публикувано в испанските медии. Културната институция разяснява, че през отминалия месец юли се е планирала промяна на цитираната фраза, за което артистите са били информирани. „По време на репетиционния процес винаги е възможно да настъпят промени в музиката или либретото. След като бяха разпределени ролите и започнаха репетициите, в крайна сметка творческият екип реши да следва оригинала на Росини”, поясняват от „Лисеу”. Ръководството на оперния театър ще посвети първия спектакъл за сезон 2017-2018г. в памет на жертвите и техните семейства, с което ще призове за мир по света чрез музиката, изразяваща най-силно надеждата за по-добро бъдеще. От своя страна, сопраното Ирина Лунгу коментира, че недоразумението се дължи на избързването й да публикува информацията в социалната мрежа без решението за промяната на фразата да е взето окончателно.

На 13 септември оперната постановка „Пътуване до Реймс” от Джоакино Росини ще открие новия сезон на Театър „Лисеу” в Барселона и ще се играе до 20 септември 2017г.