Сантори Хол в Токио отново отваря врати

Сантори Хол в Токио отново отваря врати

Концертната зала

Сантори Хол отново ще отвори врати за почитателите на класическия звук в Страната на изгряващото слънце. Концертният комплекс в Токио бе затворен за основен ремонт, който започна през февруари 2017г. Реконструкциите, които продължиха 7 месеца, бяха извършени под знака на традицията и иновациите. Архитектите и звуковите специалисти успяха да наследят традицията в областта на акустиката и дизайна и имаха за цел да направят проекция на многообразието за всички видове публика и да подобрят съоръженията с развитие на пространствата за музициране за следващите поколения. Ремонтните дейности спомогнаха за създаването на още по-добра акустика. Те бяха фокусирани върху постигането на универсален дизайн, който да осигури удобна и достъпна среда за по-широк кръг посетители.

Голямата зала в концертния комплекс разполага с 2006 места, където се намира един от най-големите органи в света /има 5898 тръби/. Малката зала, известна като „Синята роза”, може да побере между 384 и 432 души. В останалите пространства са включени репетиционни зали, бар, магазин за подаръци и т.н. Музикалният център е открит на 12 октомври 1986г. В Сантори Хол са свирили музиканти като Иво Погорелич, Мицуко Учида и диригенти като Сейджи Озава, Клаудио Абадо и Джузепе Синополи. Специално изграденият площад пред учреждението носи името на диригента Херберт фон Караян в чест на маестрото, който е препоръчал и спомогнал да се проектира залата по подобие на Берлинската филхармония.

Обновеният концертен комплекс ще бъде отворен на 1 септември 2017г. Концертът, с който ще бъде отбелязано новото начало след ремонта, ще включва „Малка тържествена меса” от Джоакино Росини. Изпълнението е поверено на тенора Джон Кен Нуцо, баса Рубен Аморети, сопраното Тамайо Йошида и контраалта Соня Прина в съпровод на Филхармоничния хор на Токио към оперната академия на залата и Токийския симфоничен оркестър под диригентството на Джузепе Сабатини.