Дудамел срещу Мадуро?

Дудамел срещу Мадуро?

Венецуелският диригент

След огромния натиск на обществеността, която очакваше позицията му за социалната и политическа ситуация във Венецуела, Густаво Дудамел изглежда решен да промени това след години мълчание. Повод за това стана отмененото международно турне в САЩ, което диригентът предвиждаше да направи с Националния младежки оркестър на своята родина - Венецуела. „Къса ми се сърцето, че бе отменено турнето в четири американски града на оркестъра. Моята мечта да работя с тези прекрасни млади музиканти този път няма да стане реалност”, заяви Дудамел в социалните мрежи. Освен че изрази горчивината си от решението на Николас Мадуро, той изказа благодарност за подкрепата на своите приятели с думите: „Ще продължим да свирим и да се борим за една по-добра Венецуела и един по-добър свят”.

Отговорът на венецуелския президент не закъсня. „Влезе в политиката, няма значение. Добре дошъл в политиката, Густаво Дудамел, но действай етично, не се оставяй на лъжите и не нападай този, който е архитектът на експанзията на това красиво движение от деца и младежи”, подчерта Николас Мадуро в свое обръщение до все по-критичния към боливарския режим диригент. Неотдавна Дудамел обаче подкрепяше с авторитета си действията на държавното ръководство на Венецуела, но избягваше да ги коментира. На 19 юли 2017г. испанският ежедневник „Ел Паис” публикува текст, в който Дудамел моли правителството на Венецуела да отмени свикването на Народно конституционно събрание. Именно това изказване запали искрата на противоречието между 36-годишният диригент и управляващите в родината му. Ето защо бе отменена предвидената поредица от концерти, които трябваше да се състоят в периода от 9 до 21 септември. В тях трябваше да вземат участие повече от 180 младежи от цяла Венецуела на възраст между 11 и 18 години.

Междувременно председателят на Народното конституционно събрание Делси Родригес обяви, че Президентът на Боливарска република Венецуела Николас Мадуро е предложил случаите на тероризъм и политическо насилие, предизвикани през последните месеци във Венецуела, в резултат на които има повече от 100 смъртни случая, много ранени и неизчислими щети на обществено и частно имущество, да бъдат обект на военното и гражданското правосъдие, в съответствие с разпоредбите на венецуелското законодателство. Този призив има за цел да гарантира мира и спокойствието в Републиката. В тази връзка Делси Родригес заяви, че процесът ще бъде координиран чрез Комисията за истина, справедливост и компенсация за жертвите. В този смисъл учредената власт чрез съответните правораздаващи органи ще бъде тази, която ще предприеме необходимите действия за наказателно преследване на всички, които участват в извършването на терористични актове, извършени във Венецуела по време на управлението на президента Николас Мадуро.