Летисия Морено подготвя световна премиера

Летисия Морено подготвя световна премиера

След концерти с руски оркестри

Летисия Морено покори публиката на 13-тия Международен музикален фестивал, който се проведе в средата на август в популярния турски курорт Бодрум. Тя бе солист на Държавния академичен симфоничен оркестър „Евгени Светланов”, дирижиран от музикалния директор и оперен експерт от Академичния оперен и балетен театър „Чайковски” в Перм Валери Платонов. Това е вторият руски оркестър, с който напоследък работи откритието на Захар Брон. В поредицата концерти на Филхармоничния оркестър на Санкт Петербург ученичката на Максим Венгеров се изяви на сцената в италианския курортен център Римини.

Младата цигуларка, която гостува два пъти в България като солист на Оркестъра на Класик ФМ радио, интерпретира с изключително майсторство Концерта за цигулка и оркестър № 5 от В.А.Моцарт. В тази творба, описвана често като „опера, скрита в концерт”, Морено демонстрира сериозните си технически умения с помощта на цигулка, изработена през 1762г. от Николо Галиано. В програмата на музикалната вечер бяха включени още Симфония № 2 от С.Рахманинов и Увертюра към операта „Дон Жуан” от В.А.Моцарт.

Сега Летисия Морено се подготвя за ново предизвикателство. Виртуозната  цигуларка ще има отговорната задача да представи първото изпълнение на нов цигулков концерт. Произведението е написано за нея от перуанеца Джими Лопес. Творбата носи заглавието ”Aurora” /„Зора”/ и е вдъхновена от полярните нощи, които композиторът е наблюдавал в течение на години по време на пребиваването си във Финландия. Цигулковият концерт е разделен на три части: Equatoriales - Borealis  - Australis. Особеното е, че втората част ще бъде изпълнена на три различни цигулки, разположени из цялата зала, което допълнително ще затрудни испанската цигуларка. Произведението е поръчано от Симфоничния оркестър на Хюстън и ще прозвучи за първи път в залата на оркестъра на 22 септември 2017г., като ценителите ще го чуят и в следващите две вечери. Музикантите ще бъдат дирижирани от Андрес Ороско-Естрада. В началото на юли тази година цигуларката свири със същия маестро, но като солист на Младежкия оркестър на Колумбия,  по време на Музикалния фестивал в Рейнгау, централна Германия. Тогава тя интерпретира „Годишните времена на Буенос Айрес” от Астор Пиацола. Музиката на великия аржентинец е включена в най-новия звукозаписен проект на цигуларката, а съпроводът е на Лондонския  филхармоничен оркестър. Дискът се появи преди броени дни в каталога  на „Дойче грамофон”.