Милка Митева- 40 години отдаденост към музиката и таланта на новите поколения

Милка Митева- 40 години отдаденост към музиката и таланта на новите поколения

Дългогодишният директор на НМУ

Нейният живот наистина преминава в утвърждаването на най-старата музикална институция в България, като средище за откриване и развитие на талантите в музиката. Тя дава шанс да разцъфтят заложбите на възпитаниците на училището, което ръководи, но и да ги накара да разкрият все по-пъстри нюанси в тоновете, които извличат от черно-белите клавиши. А тя самата владее това до съвършенство, въпреки че управленската й работа заема много повече време. Още в края на юни 2017г. Милка Митева отбеляза с тържествен концерт своите 40 години в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София – 15 от тях като преподавател по пиано, а останалите 25 години – като директор.

За първи път тя прекрачва прага на НМУ на 15 септември 1977г. - „с много вълнение и много респект”. „Още в 5-ти клас знаех, че искам да бъда преподавател. Аз имах изящна учителка по пиано – Мила Михайлова. Всеки път, когато отивах на урок, аз знаех, че искам да продължа нейния път”, спомня си Милка Митева. „Когато попаднах в класа на Панка Пелишек в Консерваторията, тази моя мечта се затвърди още повече. Когато продължих с Милена Моллова и впоследствие в Московската консерватория с Михаил Возкресенски, за миг не съм се колебала да търся друго поприще. Затова може би с толкова желание и с толкова любов съм отгледала всяко едно мое дете. И когато през 1992г. по препоръка на Милена Куртева се явих на конкурса за директор, аз разбрах, че освен на моите ученици в класа по пиано, мога да дам и на другите деца много от себе си, да им отворя много врати и прозорци, да направя възможното те да реализират своя талант на много места по света. Така че като се обърна назад за тези 40 години, с много гордост и достойнство поглеждам какво се е случило. Да, сигурно е имало и човешки грешки”, признава дългогодишният директор на НМУ „Л.Пипков”.

Милка Митева е изградила не един или двама музиканти; помогнала е на хиляди. С нейни усилия тези имена от бъдещето имат своя дом, своята зала в Музикалното училище в столицата. В педагогическата си работа се сблъсква с редица сложни въпроси – от ученици и от родители – и още по-трудни отговори. „Желанието на родителя детето да се занимава професионално с музика невинаги отговаря на качествата на детето . Ако всички тези родители се вслушват повече в обективността на оценките на преподавателите, много ще спечелят техните деца”, убедена е всеотдайната откривателка на музикални дарования. „Талантът се ражда. Трябва да има късмет да бъде открит и още по-голям късмет точният преподавател да го е открил, за да може да се съхранят неговите специфични идентични качества и професионално да се изгради тон по тон. Тогава полетът на този млад човек ще бъде много дълъг и висок”, добави тя в ефира на Класик ФМ радио.

Милка Митева споделя максимата, че „един артист трябва да слезе от сцената, когато е на върха”. Сред намеренията й оттук-нататък е да обикаля света и да се радва на концертите на нейните възпитаници. Въпреки това, споделя, че „доста въпроси занимават моето съзнание, когато главата ми се освобождава от ежедневните грижи покрай училището. Разбира се, аз няма да спра да правя възможни крачки напред за реализацията на таланта на децата”.

Припомнете си цялото интервю на Георги Митов-Геми с Милка Митева в звуковия файл под снимката вляво.