Андреа Бочели и „Гласовете на Хаити”

Андреа Бочели и „Гласовете на Хаити”

На аудиенция във Ватикана

При огромен успех премина концертът на тенора Андреа Бочели, който се проведе в живописния италиански град Лаятико в региона на Тоскана. Музикалната вечер под надслов „Песента на земята” е изразът, чрез който известният оперен изпълнител отдава почит на планетата, наречена от него „домакин по пътя на нашия живот”. В необикновената концертна проява на 3 август се включиха и гостуващи деца, които са част от проекта на фондацията на Андреа Бочели. Хорът се състои от 60 млади хора от остров Хаити на възраст от 9 до 15 години. Съставът, познат като „Гласовете на Хаити”, участват талантливи и дисциплинирани деца от най-бедните райони на карибската държава, израснали сред онези 300 000 души, които ежедневно изпитват недостиг на вода и елементарни хигиенни условия. Инициативата, подета от Бочели, съществува от началото на 2016г. и се провежда съвместно с фондацията „Сейнт Люк” в Хаити.

Ансамбълът се изявява основно на острова по време на тържествени чествания и празници, като например Великден, или в края на учебната година на местните жители на Хаити Репертоарът им обхваща както фолклорна музика от острова, така и световноизвестни образци на хоровата музика. Една от целите е насърчаването на децата, за да се превърнат в професионални музиканти и да възприемат музиката като част от развитието на образованието им и усъвършенстването на способностите им, както и да се подчертае значението на музикалната грамотност.

Хористите получиха възможността да пеят пред Папа Франциск след неговата ежеседмична аудиенция. След това децата посетиха Ватиканските музеи- сърцето на най-малката суверенна държава в света. След натоварения концертен календар малките певци бяха отведени във ваканционния район Версилия, Тоскана. Там те показаха неподозирани артистични умения, като заедно нарисуваха с бои дълго бяло платно, танцуваха върху пясъка и играеха с топка.

Андреа Бочели продължава със своите концертни изяви по света. На 15 август ще пее в Малага, а на 16 август – в Жирона, Испания. Три дни по-късно той ще зарадва почитателите си в Малта, а на 21 август ще гостува в Монако. През следващия месец тенорът ще покори публиката в Йордания /18 септември/ и Украйна /23 септември/.