Почина Валтер Левин

Почина Валтер Левин

На 92 години

На 6 август 2017г. почина Валтер Левин. Американският музикант, роден в Берлин, е издъхнал на 92-годишна възраст в Чикаго, където преминават последните му години в тежка форма на деменция.

Първите си уроци по музика той получава в Германия, където има възможност и да слуша изпълненията на Йехуди Менухин, Едвин Фишер, Ерна Бергер и др., както и да гледа оперни постановки, дирижирани от Артуро Тосканини или Ото Клемперер. На 14-годишна възраст Валтер Левин свири пред Бронислав Хуберман, който го урежда да учи цигулка при един от концертмайсторите на Палестинския симфоничен оркестър Рудолф Бергман. След края на Втората световна война Левин завършва Джулиард скул, където се обучава при Ханс Лец и Иван Галамян.

Той е основател и първи цигулар на митичния Квартет LaSalle, който съществува от края на 40-те години до 1988г. Името на състава се дължи на наименованието на улица в Ню Йорк, където се намира помещението, в което са репетирали членовете на квартета при неговото създаване. През 1958г. всички музиканти от състава свирят на инструменти „Амати” .Формацията се специализира в изпълнението на австрийска музика от налото на 20 век, като има основна заслуга за привличането на вниманието на професионалистите и публиката към камерните произведения на Александър Цемлински, Арнолд Шьонберг, Антон Веберн и Албан Берг. На състава са посвещавани квартети, написани от композитори като Витолд Лютославски /струнен квартет с ъс световна премиера на 12.03.1965г. в Стокхолм/, Луиджи Ноно, Кшищоф Пендерецки или Дьорд Лигети /Квартет№ 2 с премиера на 14.12.1969г. в Баден-Баден/.

Валтер Левин отдава 33 години на преподавателската си работа в Колежа Колорадо в Колорадо спрингс и в Музикалния колеж към Университета на Синсинати, където е било седалището на Квартет LaSalle. Педагогическата му дейност е високо оценена както от престижни институции като Музикалната академия в Базел, Швейцария, така и от авторитетни прояви като Фестивала Равиния в Чикаго. Валтер Левин е преподавал на Кристиан Тецлаф и на членове на различни състави, появили се по-късно, сред които Квартет Ардити, Квартет Албан Берг и Квартет Кирога, а сред най-известните му възпитаници е Джеймс Ливайн. Цигуларят се запознава с бъдещия маестро, когото същият е само на 10-годишна възраст. Ливайн продължава да се обучава при Левин до постъпването си в Джулиард скул през 1961г.