Красимира Стоянова, Мариана Пенчева и Соня Йончева в новия сезон на „Ла Скала”

Красимира Стоянова, Мариана Пенчева и Соня Йончева в новия сезон на „Ла Скала”

Откриване- 7 декември 2017г.

На 7 декември 2017г. ще бъде открит новият сезон на Миланския оперен театър „Ла Скала”. Афишът включва 15 оперни творби, сред които 8 нови продукции, както и 9 балетни програми ще се редуват с многобройни симфонични концерти, спектакли за деца, певчески рецитали и др. Завесите ще бъдат вдигнати с операта „Андре Шение” от Умберто Джордано, чиято режисура е поверена на Марио Мартоне. В главната роля ще бъде азербайджанският тенор Юсиф Ейвазов, който ще си партнира на сцената със съпругата си Анна Нетребко /Мадалена дьо Коани/, а в образа на майката, Графиня дьо Коани, ще влезе българското мецосопрано Мариана Пенчева. Останалите роли са разпределени между Лука Салзи, Анализа Стропа, Габриеле Сагона и Карло Боси, а спектакълът ще бъде дирижиран от Рикардо Шаи. Предпремиера само за млада публика, посветена на 50-тата годишнина от смъртта на италианския диригент и композитор Виктор де Сабата, ще се проведе на 3 декември 2017г.

Ангажиментите на Красимира Стоянова в „Ла Скала” ще започнат през февруари- март 2018г., когато изтъкнатата оперна прима ще участва във възстановения спектакъл на режисьора Федерико Тиеци на операта „Симон Боканегра” от Джузепе Верди. Българското сопрано ще се изяви на сцената на престижния оперен театър заедно с Лео Нучи, Дмитрий Белоселски, Фабио Сартори и Далибор Йенис под диригентството на Мюнг- Вун Чунг. Красимира Стоянова ще се превъплъти в образа на Аида в едноименния Вердиев шедьовър. Постановката на Франко Дзефирели отново ще бъде показана в „Ла Скала” по повод 95 –годишния юбилей на знаменития италианец. Ветеранът Нело Санти ще дирижира спектакъла на 8 май 2018г., в който ще се включат Фабио Сартори, Марсело Алварес, Виолета Урмана, Карло Коломбара и др. Ценителите ще оценят Красимира Стоянова като солистка в програма с виенски валсове, дирижирана от Зубин Мета.

Свой рецитал ще изнесе и изявеното сопрано Соня Йончева. За нея предстои и още едно предизвикателство в разгара на лято 2018 - да участва в операта „Пиратът” от Винченцо Белини. Постановката ще бъде дирижирана от Рикардо Фрица. Името на Соня Йончева попада в списъка с артисти, които обещават да представят песенен репертоар като Диана Дамрау, Олга Перетятко, Илдар Абдразаков, Йонас Кауфман и др. Симфоничните програми ще бъдат дирижирани от Даниеле Гати, Франц Велзер-Мьост, Кристоф фон Дохнани и Кристоф Ешенбах и т.н. Знаково събитие ще бъде и рецитала на пианиста Маурицио Полини, предвиден за 28 февруари 2018г. „Ла Скала” продължава проекта за привличане на нова аудитория „Големите спектакли за малките”, в който ще присъстват две нови заглавия: „Севилският бръснар” и „Любовен еликсир”.