Националният оркестър на Аржентина без финанси?

Националният оркестър на Аржентина без финанси?

Бавят заплатите на музикантите

Музикантите от Националния оркестър на Аржентина не са получавали своите заплати от няколко месеца, съобщава пресата в южноамериканската страна. Всички предвидени турнета на състава са отменени, а чилийският гост- диригент Франсиско Ретинг изоставя оркестъра насред репетициите заради „лошо отношение и дългове за предишни концерти от страна на Министерството на културата”. Ретинг трябваше да дирижира концертите на 26 и 28 юли, но се оттегли в знак на протест срещу продължаващите финансови неуредици. В отворено писмо до аржентинските медии, той излага факта, че културното ведомство не е заплатило разходите му за настаняване, които той самият се е наложило да направи. „Определено не мога да продължа да участвам в сезоните и концертите, действайки сякаш всичко работи добре, когато настоящите условия са толкова далеч от това”, пише Ретинг.

В писмо, разпространено от медиите и социалните мрежи, световноизвестната пианистка Марта Аргерич припомня, че е свирила неведнъж с този оркестър не само в родната Аржентина, но и на турне в Япония. „Жалко е, че симфоничен оркестър като този, който е посланик на културата на цял един народ, има такива перипетии, които нанасят щета върху неговото функциониране”, пише Аргерич в писмото си от 27 юли 2017г. Тя изразява готовността си да се бори, за да може „институциите да намерят по-скоро път за решаването на всички проблеми, които изпитва този обичан оркестър”.

На концерта на 7 юли оркестрантите не излязоха на сцената с официалните си облекла, за да демонстрират несъгласието си с лошото и забавено заплащане и липсата на усилия за намиране на друг диригент. Конфликтът се задълбочи, след като бяха преустановени прослушванията за постоянни длъжности. Оказва се, че 30 % от музикантите в Националния оркестър на Аржентина, основан през 1948г., са работили без постоянен договор. Те алармират, че ръководството на оркестъра, назначено от аржентинското Министерство на културата е променяно на няколко пъти не само като служители, а и като организационна структура.

Същата институция е прекратила договорените ангажименти за турнета против волята на музикантите. Проблемът съществува от 2015г., когато са получили обещания за 50% повече концерти в цялата страна, а през 2016г. – 27 турнета. Резултатът е само едно турне през миналата година, което до последния момент е било под въпрос заради липсата на командировъчни. От пресцентъра на Министерството на културата на Аржентина са обяснили лаконично, че причината за отмяната на всички ангажименти на оркестъра са „форсмажорни обстоятелства”. Все пак, аржентинският министър на културата Пабло Авелюто признава проблемите на оркестъра и обещава да намери решение в сътрудничество с Министерството на модернизацията и Началника на кабинета, но е уволнил длъжностното лице, което е отговаряло за преговорите между ведомствата.