Джошуа Бел и Academy of St Martin in the Fields – историята продължава

Този прочут камерен оркестър

За американецът, който свири навсякъде по света, съществува едно място, с което той не се разделя – Лондон. Джошуа Бел е музикален директор на британския оркестър Academy of St Martin in the Fields от 2011г., когато пое този пост веднага след легендарния маестро сър Невил Маринър. Само три години по-късно това сътрудничество продължи, скрепено с договор, а сега историята продължава – американският цигулар остава водещата фигура в състава за още три години, или до края на сезон 2019/2020г. Този прочут камерен оркестър е имал само двама музикални директори – основателят сър Невил Маринър, който го ръководи от 1958 до 2011г., и неговият наследник Джошуа Бел. Ето какво казва американският цигулар в официално съобщение: „Академията е невероятен ансамбъл от музиканти и те са като семейство за мен. Нашите общи турнета са винаги най-важните за моята година. Служейки на Академията като музикален директор от 2011г., аз съм развълнуван, че ние продължаваме заедно още три сезона и с ентусиазъм очаквам плановете ни за 2017/2018… Ето ни заедно, отваряйки следващата глава от нашето общо приключение!“

Джошуа Бел работи не само като цигулар с музикантите, той е и техен диригент – едно партньорство, започнало още през 1998г., когато Бел бе едва 21-годишен. Първият им общ албум съдържа цигулковите концерти на Брух и Менделсон, под диригентството на Маринър, а първият запис на цигуларя вече като музикален директор, го представи като диригент на Четвърта и Седма симфонии от Бетовен. През 2016г. Джошуа Бел и световноизвестният челист Стивън Исерлис изпълняваха Двойния концерт на Брамс на турне с оркестъра, което премина изключително успешно. Концертът бе записан в Cadogan Hall и е включен в албума „Заради любовта към Брамс“, издаден от Sony Classical през есента на същата година. Паралелно с удължаването на договора на Джошуа Бел, тази седмица бяха анонсирани и новите събития, идващи със следващия концертен сезон: проекти за камерна музика на три континента, премиери на нови творби, участия на главния гостуващ солист на Академията Мъри Перая, турне в САЩ, концерти в престижната нова зала на Хамбург и др.

Вижте Джошуа Бел и Academy of St Martin in the Fields в изпълнението на Вивалди и Пиацола - видео от летния фестивал Bravo! Vail от 2016г. в град Вейл, щата Колорадо, САЩ – под снимката вляво!