Откриха ръкописи на Холст в Нова Зеландия

Откриха ръкописи на Холст в Нова Зеландия

Оригиналните партитури

Ръкописите на две произведения на Густав Холст бяха открити в библиотеката на оркестър от Нова Зеландия , пише британския вестник „Гардиън”, цитиран от световните медии. Двете оригинални партитури бяха намерени повече от един век след като са написани. ”Folk Songs from Somerset” /Народни песни от Съмърсет/ и „Two Songs without Words” /Две песни без думи/ бяха открити преди броени дни в библиотеката на Bay of Plenty Symphoniа, на източния бряг на Северния остров. Творбите са създадени през 1906г. и от тогава не са изпълнявани.

„Все още не е известно как такива партитури са попаднали в Нова Зеландия. Те са изключително добре запазени”, обяснява музикалната изследователка Броня Дийн. Тя успява да идентифицира творбите, като преди това сравни почерка на композитора на базата на различни източници. От Архива Холст във Великобритания потвърждават, че преоткритите ръкописи са оригинални. „Много е емоционално. Харесва ми Холст и познавам творчеството му достатъчно добре. Докато гледам тези партитури, имам усещането за някакъв вид специална връзка с него сега, като го чувствам още по-близък”, споделя Дийн.

Густав Холст е сред композиторите от началото на 20 век, който става известен с включването на народна музика в своите творби. Авторът на „Планетите” се счита за ярък представител на британския музикален национализъм, заедно с композитора Ралф Воън Уилямс, въпреки че анализаторите го описват също като агресивен модернист. Догодина се планира изпълнението на произведенията, преди да бъдат изпратени във Великобритания, където ще бъдат съхранявани.