Организират Ден на пианото в Балчик

Организират Ден на пианото в Балчик

Събират средства за нов роял

Пианото ще бъде в центъра на вниманието на жителите и гостите на Балчик през това лято. Продължава кампанията за набирането на средства за закупуване на нов роял за новата концертна зала на Културен център „Мелницата“, разположен в града. Организаторите от фондация „Академия класика“ вече откриха банковата сметка, по която всеки би могъл да преведе сума за покупката на необходимия инструмент. Той трябва да задоволява високите изисквания на публиката и да съответства на художествените търсения на пианистите. Новият концертен роял ще се използва за нуждите на различни фестивали и концерти, които се провеждат в Балчик, но и за обучение на най-талантливите деца от школата по пиано в Белия град, както и за майсторски класове на известни пианисти.

Кампанията е част от инициативата „Piano 24″, която ще се състои в рамките на 8-то издание на фестивала „Дни на класиката в Балчик“ /22-29 юли 2017г./. Тази година в него се включват цигуларите Мартин и Александър Зайранови, Варненската филхармония, Деница Димитрова - арфа, младата духова формация „Солид брас“, македонското трио „Ад Либитум“, Люси Дяковска с Държавна опера Бургас и изкуството на мюзикъла, Хора и оркестъра на Софийската филхармония.

На 25 юли ще се проведе своеобразен маратон, който започва с „Приказки край пианото“, продължава с майсторски клас на проф. Борислава Танева за ученици и студенти от българските училища по изкуствата и завършва с концерт на младите пианистки Констанца Дюлгерова и Надежда Цанова, които ще свирят заедно с тромпетиста Петър Македонски и ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент проф. Пламен Джуров. Вечерта ще завърши на сцена „Мистрал” с прожекция на филма „Пеещите обувки” на режисьора Радослав Спасов, който получи наградата „Златно перо” 2017г. Всеки почитател на изобразителното изкуство ще може да се включи в "Рисунки на клавиши" по крайбрежната алея на Балчик. Очаква се откриването на „Пиано спирки”, на които ще бъдат разположени стари пиана, подлежащи на реновация. Хората ще могат да изявят свободно своята музикална дарба на музикалните инструменти. От община Балчик планират и организацията на „Пиано маркет” - клавирни изяви в известен хипермаркет и на рибния пазар в града, където изпълнители от програмата на събитието ще свирят за всички. Екипи по поддръжка на улиците в черноморския курорт вече работят по боядисването на пешеходните пътеки в пиано стил.

Клавирното дуо Аглика Генова - Любен Димитров и пианистките Венета Нейнска и проф. Борислава Танева изразиха подкрепата си за инициативата и ще вложат усилия за реализацията й заедно с представителите на Община Балчик. Чуйте повече в звуковите файлове под снимките вляво.