„Ла Туна

„Ла Туна" - пазители на сарсуелата или покровители на университетската музикална култура?

След гостуването в България

Те съществуват от 15 век, когато е основавано едно от най-авторитетните висши учебни заведения в Испания. Те събират и изпълняват музикални творби на испански композитори, песни от испанския фолклор, сарсуела и други произведения, написани от самите тях. Целта им е една - да поддържат тази вековна традиция, чрез музиката, оживлението и радостта. Те са музикантите от „Ла Туна" на Университета на Алкала де Енарес, разположен недалеч от испанската столица. „Ла Туна" е създадена от студенти със скромни финансови възможности, които използвали музиката, за да успеят да се издържат по време на следването си. От тази формация са произлезли личности като испанските писатели Франсиско де Кеведо и Лопе де Вега. Днес „Ла Туна" популяризира испанския бит, култура и фолклор, изнася концерти, прави шествия, изпълнява серенади, като включва по забавен начин публиката.

„Една от задачите на „Ла Туна" е да се научиш да свириш на музикален инструмент. Обучението протича от предишните към следващите поколения. Така че ние, които сме прекарали най-много години в състава, преподаваме на по-младите и неопитни”, обяснява Хосе Алфонсо Диас Линарес - секретар и член на артистично-музикалната трупа. В ефира на Класик ФМ радио той разкри спецификата на инструментите /китара, бандурия, лауд/, с които свирят участниците в състава, както и за репертоара, в който присъства сарсуелата. По думите му, я наричат „ често „малкия лек жанр". Специфичното е, че прилича на испанско оперно произведение, но е по-жизнерадостно и е по-кратко като продължителност. Много е сходно с оперетата”. На въпрос дали се чувстват като пазители на сарсуелата, Хосе Алфонсо Диас Линарес е категоричен: „Не, това звучи прекалено претенциозно. Да, вярно е, че в нашата формация имаме членове, които работят в националната трупа на Театъра на Сарсуелата в Мадрид. Един от певците, с който гостуваме в България, е изпълнител иенно от тази културна институция. Имаме и още един член от нашия състав на турнето, който редовно сътрудничи на Театъра на Сарсуелата. По-скоро се възприемаме като пазители на музиката за „Ла Туна", която се е развила във времето... Един от най-важните инструментални откъси, който изпълняваме по време на нашите турнета и на това в България, е от сарсуелата от 1897г. “Сватбата на Луис Алонсо” по музика на Херонимо Хименес”, подчертава секретарят на формацията.

Групата гостува в България, като представи своя репертоар в Плевен, Бургас, Пловдив и София. „Благодарим много на българската публика за невероятното отношение, с което ни посрещна. Впечатлени сме от обичта, с която ни дарихте”, споделя Хосе Алфонсо Диас Линарес. Костюмите, които носят музикантите от „Ла Туна”, имат специфични символи и цветове. Облеклата са изработени „в специално ателие в Мадрид, където обикновено се правят костюмите за исторически филмови продукции”, отбелязва той. Някои от членовете на „Ла Туна развиват и дейности, посветени на изследването на музиката и откриването на забравени партитури, преди да предприеме участие или турне.

„Ла Туна" на Университета на Алкала де Енарес е обиколила целия свят, от Хонконг до Ню Йорк, Мексико, Токио, Буенос Айрес, Москва, Бряг на Слоновата кост, Берлин, островите Фиджи, Северна и Южна Америка, голяма част от Европа, както и няколко пътувания до Африка, Близкия Изток, Азия и Океания. По време на всички тези международни пътувания съставът е получил множество отличия като „Ключовете на Града” на Санта Марта и Кали в Колумбия, също така и названието „Гражданите на Честта” от кметството на Маракайбо във Венецуела и др. Където и да се намират, музикантите винаги са водени от три думи: университет, музика и приятелство.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Хосе Алфонсо Диас Линарес - секретар и член на „Ла Туна" на Университета на Алкала де Енарес, в звуковите файлове под снимките вляво.