115 години от рождението на Мими Балканска

115 години от рождението на Мими Балканска

Биографът й Елиана Митова разказва

„Мими Балканска имаше много модерно мислене за изкуството, живота и любовта... Тя умееше да уважава хората”. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио журналистката Елиана Митова в качеството си на биограф на оперетната легенда. Тя опроверга публикациите в медийното пространство, свързани с личния живот на ненадминатата прима на българския оперетен театър. „ За нея е писано и говорено, че имала контакти със Стамболийски. Глупости! Приписват й връзка с Георги Димитров. Втора лъжа! Говори се за Ататюрк, което е пълен абсурд”, подчертава Митова и разкрива реалните факти около срещите на оперетната знаменитост със споменатите държавници. „Тя никога не е членувала в политическа партия, не е изразявала някакво отношение, било то позитивно или негативно към управлението тогава или към управленията изобщо”, коментира журналистката.

В предаването „Сутрешно кафе” Елиана Митова посочва, че Мими Балканска е обичала да бъде сред близки хора, а когато е отдавала сърцето си, го е правила „много страстно, истински, само по любов... Голямата й любов е актьорът Тодор Младенов, който е с 25 години по-млад от нея и който, за жалост, умира в ръцете й”, сподели журналистката.

Като автор на книгите „Аз не съм Царица на чардаша” и „Мими Балканска - царицата на оперетата”, Елиана Митова следи отблизо изявите на великата оперетна актриса, дори й помага в ежедневието, а днес съхранява част от нейния архив. В него се открояват портрет с автограф на Мими Балканска в ролята на Цилика от оперетата „Царицата на чардаша” от Имре Калман. Той е надписан на Елисавета Рускова, съпругата на любимеца на оперетната публика Асен Русков, който неуморно партнира на емблематичната прима. Портретът, както и малка сребърна халка, подарена от единствената й ученичка Теодора Георгиева, ще бъдат показани по време на концерта, посветен на 115 години от рождението на Мими Балканска. За първи път публично ще бъдат представени и писмата на Борис Христов до нея. Тържественото събитие ще се проведе на 21 юли от 18ч. в Музея „Борис Христов” на ул. „Цар Самуил” 43 в София. В празничната проява ще вземат участие оперетните артисти Арон Аронов и неговата невръстна ученичка, Светлана Иванова, Еделина Кънева, Добрина Икономова, Марияна Арсенова, Пеньо Пирозов, Стефан Петров. Клавирният съпровод ще бъде на Ирена Аврамова. По време на събитието режисьорът проф. Светозар Донев ще си припомни знакови моменти от работата с прочутата изпълнителка, а сред присъстващите ще бъде г-жа Веста Ранкова - най-близката приятелка на вдовицата и дъщерята на композитора Имре Калман - Вера и Ивонка.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с журналистката Елиана Митова можете да откриете в звуковите файлове под снимките вляво.