Светът загуби още един от големите майстори на филмова музика

Светът загуби още един от големите майстори на филмова музика

На 30 януари почина британският композитор Джон Бари. Носител на пет награди „Оскар”...

На 30 януари почина британският композитор Джон Бари. Носител на пет награди „Оскар”, той написа музиката към 11 филма от поредицата „Джеймс Бонд”, първият от които е създаден още през 1963г. с името „От Русия с любов”.
Джон Бари е роден в Ню Йорк през 1933г. В кариерата си на музикант е работил като класически пианист, по-късно като джаз музикант, свирил е и на тромпет, дори е бил и лидер на група – „Джон Бари Севън”. Композирането обаче, остава най-важната част от неговата кариера и така постепенно се превръща в име от света на филмовата музика.
Получава и признание за партитурите си – Американската филмова академия го удостои няколко пъти с най-престижното филмово отличие „Оскар”, спечели и четири награди „Грами”, също и  наградата БАФТА през 2005г. на британската филмова индустрия. Не само филмите за Джеймс Бонд отличават стила му, но и много други заглавия, като „Лъвът през зимата”, „Born Free”, „Зулу” или „Среднощен каубой”. Самият той казваше, че се чувства  „силно свързан с герои, които преодоляват загуба”, една тема, която отрази в музиката си за запомнящите се филми:
 „Извън Африка”,Танцуващият с вълци” и „Енигма”.
По повод кончината на Джон Бари, ден след вестта за смъртта му, английското радио за класическа музика Classic FM излъчи интервюта на филмовия композитор, дадени за медията по различни поводи през годините.