Каква музика има в новия филм за Левски?

Каква музика има в новия филм за Левски?

180 години от рождението на Дякона

Днес България отбелязва 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски. Празничните събития във връзка с юбилея на Апостола на свободата започнаха няколко дни по-рано, а едно от тях предизвика сериозен интерес от публиката. В Аулата на Софийския университет се проведе официалната премиера на новия български художествено-документален филм за Васил Левски „ЛЪВСКИЙ – Европеец в Българско”.

„Левски е идея. Той е дал с работата и с това, което е написал, визия за развитието на България – тази република, която в средата на 19в. почти на никого не му е хрумвало, че може да се случи”. Това заяви в студиото на Класик ФМ радио актьорът Симеон Владов, който майсторски се превъплъщава в образа на Дякона. По думите му, той е „бил визионер, но и човек, който е имал своите проблеми...” Сценарият е изграден само с цитати от Левски, а филмът пренася зрителите в атмосферата на последните дни, които прекарва националния ни герой в тъмничния затвор в София. „ Той наистина е страдал много физически, но най-вече духовно, защото е бил предаден”, подчертава Владов. В допълнение режисьорът Искрен Красимиров разкрива: „Зрителите ще видят един трагичен, вглъбен образ на Левски, няма да видят екшън-герой”. Според Красимиров, в заглавието на филма се влага възрожденското понятие за „европеец”, а именно „човек, изпреварил времето, изпреварил другото. И най-вече Левски взима европейските идеи на Мацини и на Гарибалди и ги претворява тук, в Българско, което е било само едно географско понятие по онова време”, споделя младият режисьор.

В лентата звучат любимите песни на Левски, „които, според някои изследователи, са авторски”, твърди режисьорът. Произведенията са изпълнени от няколко хорови състава, сред които Смесеният хор „Св. Софроний епископ Врачански“ при Врачанската епархия.

„ЛЪВСКИЙ – Европеец в Българско” ще бъде показан отново в София. Прожекцията ще се състои на 20 юли (четвъртък) на лятната сцена в парка „Света Троица“ от 21ч. , като част от инициативите, посветени на празника на Район „Илинден“ и 114 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. А на 23 юли 2017г. новият филм ще бъде представен на връх Шипка.

Още за филма „ЛЪВСКИЙ – Европеец в Българско”, чуйте от интервюто на Георги Митов-Геми с режисьора Искрен Красимиров и актьора в главната роля Симеон Владов, излъчено на 13 юли 2017г., в звуковия файл под снимката вляво.