Столична програма „Култура” 2018г. -  класика, културно наследство, европредседателство

Столична програма „Култура” 2018г. - класика, културно наследство, европредседателство

„Класическата музика е и проекция в бъдещето”

„Класическата музика не е просто един културен феномен, тя е и проекция в бъдещето”. Това заяви заместник-кметът на Столична община по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов в ефира на Класик ФМ радио. „На база на нейните принципи, на това, което тя е построила като културни специфики, са проектира и съвременното изкуство. Това е един процес и ние ще направим всичко възможно наистина най-доброто да бъде представено на публиката и на гостите на София през 2018г.”, подчерта доц. Чобанов. Той е убеден, че инвестициите в класическата музика предстоят, тъй като тя е „една от най-същностните и най-стойностните черти на европейското изкуство”. По думите му, „европейското културно пространство има жалони, които не могат да бъдат пренебрегнати. Има специфики и характеристики, които много отдавна са проектирали Европа и нейната култура на другите континенти. Дори в Япония и Китай класическата музика вече е канон”.

Доц. Чобанов участва в официалната пресконференция по повод стартирането на предстоящата сесия за 2018 г. на Програма „Култура” на Столична община. Зам.-кметът разясни пред българските медии и културните оператори информацията и условията за кандидатстване в програмата, която през последните години се утвърди като най-авторитетния и търсен инструмент за подкрепа на културните събития. Средствата в размер на 1,5 млн.лв. ще бъдат разпределени в различни сфери като музика, сценични изкуства, кино и др. На представянето присъстваха директорът на Дирекция „Култура” Биляна Генова, председателят на Творческия съвет на Столична програма „Култура” проф. Николай Йорданов, както и Малина Едрева - председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет. Тя отбеляза, че Европейската комисия е определила 2018г. като „Година на културното наследство”. „Ето защо ние си поставяме за цел да изведем българския талант, творец и да го направим максимално видим на европейската сцена в контекста на европейското културно наследство”, посочи Едрева.

Във връзка с предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., в съдържателния обхват на Столична програма "Култура" и тази година е включен специален приоритет- „София – град-домакин на Председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 година. Една от неговите цели е представяне на културата и традициите на България по съвременен, атрактивен и въздействащ начин, като се създава положителен образ за страната в европейски контекст и дълготраен интерес към нейните ценности за българската и за чуждестранна публика. Друга важна цел е насърчаването на европейското измерение в културния живот, пресъздаване на европейски творчески идеи, подходи и интерпретации, както по отношение на културното съдържание, така и по отношение на включването на публиките и осмислянето на градската среда. Сред целите е и поставянето на теми и въпроси, свързани с общоевропейските ценности и подчертаващи богатството на културното многообразие в Европа.

Срокът за подаването на проекти за Столична програма „Култура” за 2018г. започва на 17 юли 2017 г. и приключва на 11 септември 2017 г., като проектите се подават само по електронен път на сайта https://kultura.sofia.bg. През месец август ще се проведат Информационни дни и безплатно обучение на кандидатстващите за електронно подаване и за подготовката на проекти.