Людмил Ангелов обучава таланти в НБУ след успехите си в Испания

Людмил Ангелов обучава таланти в НБУ след успехите си в Испания

„Конкурсоманията предопределя развитието”

„Реализацията на младите таланти не е лесно нещо. Конкуренцията навсякъде вече е много голяма. За съжаление, конкурсоманията предопределя посоката на развитие на младите таланти”. Това сподели в ефира на Класик ФМ радио брилянтният български пианист Людмил Ангелов, който започна тазгодишния си майсторски клас. За 8-ми път талантливият музикант работи с млади таланти върху усъвършенстването на клавирната интерпретация в Нов български университет, където е почетен професор. През 2017г. той избра петнадесет участници в своя майсторски клас „Големите пианисти-композитори”. Сред тях присъстват изявени млади пианисти от България и Турция, студенти от Национална музикална академия в София, ученици от музикалните училища в страната, както и студенти от престижни академии във Великобритания и САЩ.

Въпреки че не харесва конкурсите, маестро Ангелов е убеден, че са необходимост за младите музиканти, „за да има международен форум, на който да бъдат чути.”. По думите му, „това е един вид промоция за младия изпълнител”. Според него, това е „трудна професия, която изисква саможертва и никога човек не може да бъде сигурен, че ще постигне това, към което се стреми, но музиката е толкова прекрасна, че си заслужава”. Чрез майсторския си клас изявеният български пианист подава ръка в подготовката на следващите поколения, като на някои от тях ще предостави стипендии и нови възможности за обучение и бъдещи концерти. На 22 юли от 19ч. в Камерна зала „България“ публиката ще чуе изпълненията на най-добрите участници в класа, след като се сдобие с билет от касата на залата.

Преди броени дни Людмил Ангелов се завърна от Испания след поредица от блестящи успехи. Той изнесе концерт с реномирания струнен квартет „Бретон” в рамките на 66-тия Международен фестивал за музика и танц в Гранада. Програмата с творби от Гранадос, Шостакович и Горецки бе изпълнена в двора на „Кралската болница” в испанския град. Историческата сграда, разположена в близост до Градините на триумфа и Манастира на капуцините, днес е седалище на Ректората на Университета на Гранада- едно от най-престижните висши учебни заведения в Испания. В предаването „Сутрешно кафе” Людмил Ангелов разкри, че ще работи с Квартет „Бретон” над два клавирни квинтета, написани съответно от Томас Бретон и Конрадо дел Кампо. Премиерните изпълнения на тези творби ще се състоят през февруари 2018г. във Фондация „Хуан Марк” в Мадрид. Людмил Ангелов участва и в тазгодишното първо издание на „Мурсиарт” - Фестивала за класическа музика в град Мурсия. Негов артистичен директор е българският виолист Румен Цветков- водач на виолите в Симфоничния оркестър на Мурсия и виолист-гостуващ солист в Оркестъра на Двореца на изкуствата „Кралица София” във Валенсия. Двамата музиканти участваха в концерт на 5 юли под надслов „Красивата Испания”, в който интерпретираха „Андалуски сцени за виола и пиано” от Хоакин Турина, а в програмата бяха включени и творби на Мануел де Файя и Енрике Гранадос. Фестивалът преминава под почетния патронаж на тенора Пласидо Доминго, а сред артистичните съветници откриваме името на оперната прима Соня Йончева.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Людмил Ангелов в звуковите файлове под снимките вляво.