Лия Петрова и Виктория Василенко превземат Лаго ди Комо

На фестивала „LacMus”

Цигуларката Лия Петрова и пианистката Виктория Василенко ще участват в първото издание на Международния фестивал „LacMus”. Младите надежди на българската класическа сцена ще се включат в събитието, което започна на 9 юли и ще продължи до 16 юли 2017 година. То се провежда в живописния район Тремецина край прочутото езеро Комо /Лаго ди Комо/, което ежегедно привлича множество туристи от различни краища на света. Идеята на организаторите – световноизвестният френско-канадски пианист Луи Луртие и известния оркестров диригент Паоло Бресан- е да се съчетаят природата, изкуството и музиката.

Виктория Василенко ще се изяви в два последователни концерта. Първият /на 14 юли/ ще премине под надслов „В чест на Франция” и ще се състои в контекста на националния празник на страната. Талантливата българска пианистка ще открие музикалната вечер със „Сарабанда и токата” от Клод Дебюси, а впоследствие ще свирят млади артисти от Музикалната капела „Кралица Елизабет” в Белгия. Концертът ще се състои в емблематичната Вила Балбианело в град Лено, която е известна с прекрасните си градини и великолепни гледки към езерото Комо. В тази сграда, построена през 1787г., както и в околностите й, са били снимачна площадка за хитовите филмови заглавия „Междузвездни войн: Епизод II- Клонираните атакуват”, „Казино Роял” от поредицата за Джеймс Бонд, „Месец край езерото” с Ума Търман и Ванеса Редгрейв и др. Във втория концерт /15 юли/ Виктория Василенко ще изпълни сюита „Доли” от Габриел Форе заедно със сръбския пианист Джордже Радевски. Изявата им ще се проведе в къщата на художника, скулптор и архитект Марио Тозато, превърната днес в изложбен център.

Втората фестивална вечер представлява музикално пътешествие из различни локации около езерото Комо. Ето защо цигуларката Лия Петрова ще свири не само във Вила Балбианело, където ще интерпретира „Дуо за цигулка и виола” от Моцарт с френско-швейцарския виолист Мигел да Силва. Двамата ще партнират на цигуларя Огюстен Дюмe, виолиста Адриен Ла Марка и челистката Астриг Сираносян в Моцартовия „Квинтет в сол минор К.516”. Лия Петрова ще покори почитателите на класиката и в пленителната Вила Монастеро, която 4 века е била резиденция на благородници и индустриалци, а днес е къща-музей. Там изявената българска цигуларка ще изпълни „Серенада, оп.9” от Бетовен в партньорство с виолистката Елен Десан и Астриг Сираносян.

Лия Петрова и Виктория Василенко ще продължат със своите концертни изяви до края на тази година, за което ще ви информираме своевременно.