Всички записи на Баренбойм за 75-ия му рожден ден

Всички записи на Баренбойм за 75-ия му рожден ден

Колекцията се появи на 7 юли

Звукозаписната компания „Sony” започна отбелязването на 75-ия рожден ден на Даниел Баренбойм, като публикува всички негови записи в един комплект. Той съдържа 43 компактдиска, 3 DVD-та и 7 дългосвирещи плочи, ремастерирани от аналоговите си оригинали. Колекцията се появи на световния музикален пазар на 7 юли 2017г.

В „Даниел Баренбойм- Ретроспекцията” ценителите на класическия звук ще открият прочутите записи на израело-аржентинския музикант с най-добрите оркестри по света, които е дирижирал - Английски камерен оркестър, Берлинската филхармония, Виенската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Нюйоркската филхармония, Оркестъра на Париж и Филаделфийския оркестър. В част от тези изпълнения Баренбойм дирижира истински знаменитости на сцената, сред които пианиста Артур Рубинщайн, оперния певец Дитрих Фишер-Дискау, виолончелистката Жаклин дю Пре, цигуларите Ицхак Пърлман, Исак Щерн и Пинкас Цукерман.

За първи път на DVD се появяват Цигулковите сонати на Йоханес Брамс, които интерпретират Ицхак Пърлман (цигулка) и Даниел Баренбойм (пиано). Към тях се присъединява и дългогодишният водач на валдхорните в Чикагския симфоничен оркестър Дейл Клевенгър за изпълнението на Трио за валдхорна, оп.40 от Брамс. Новогодишният концерт на Виенската филхармония от 2014г., дирижиран от Баренбойм, също е част от поредицата значими записи на CD и DVD.

Меломаните познават първите записи на Баренбойм като пианист, които се появяват през 1958г. Седем години по-късно той установява тясно сътрудничество с Английския камерен оркестър, а резултатът от тяхното музициране може да бъде открит в новата колекция. Сред произведенията, включени в емблематичните записи, са Симфония №4 от Пьотр Илич Чайковски с Нюйоркската филхармония, Симфония № 7 от Лудвиг ван Бетовен, която прозвучава в концерта при Берлинската стена през 1989г., „Фантастична симфония” от Ектор Берлиоз и Симфония № 8 („Недовършена”) от Франц Шуберт с Берлинските филхармоници и др.