Максим Венгеров ще гостува отново в България

Максим Венгеров ще гостува отново в България

На 30 март 2018г. в зала 1 на НДК

Двете водещи институции в областта на класическата музика - Софийската филхармония и „Кантус Фирмус” си подават ръка за гостуването на световноизвестният цигулар Максим Венгеров. Той се завръща на българска сцена, след като през 2006г. изнесе първия си концерт в България с Оркестъра на Класик ФМ радио. Един от най-добрите и най-търсени музиканти на нашето съвремие ще гостува на 30 март 2018г. в зала 1 на НДК в разгара на българското председателство на Съвета на ЕС.

На официална пресконференция артистичният директор на „Кантус фирмус” Даниела Ханджиева припомни, че виртуозният цигулар бе прекъснал концертните си изяви поради проблеми с едната си ръка. „През това време активно се занимаваше с музикална дейност- дирижираше, правеше майсторски класове, организира фестивала „Музика мунди” в Белгия, в който са участвали също и много български музиканти”, посочи тя. Даниела Ханджиева посочи, че руският музикант ще свири в София два дни след участието си в Санкт Петербург. Програмата, която ще изпълни в София, е различна от споменатия концерт. Тя е изготвена по предложение на Венгеров, но е съгласувана с двете български институции. Българските ценители на класическия звук ще чуят интерпретацията му в съпровод на Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров, на Концерта за цигулка и оркестър в ла минор от Й.С.Бах и на Цигулковия концерт №1, оп.26 от М. Брух. Програмата включва и Симфония №1 от Й.Брамс.

Софийската филхармония и „Кантус Фирмус” обединяват усилията си за реализацията на този концерт. Директорът на „Кантус Фирмус” Васил Димитров окачестви този факт като „наистина знаково партньорство”. По думите на директорът на Софийска филхармония Найден Тодоров, задачата е „да събудим онази тръпка в душата на младите хора, която в крайна сметка ще доведе и до промяна на отношенията между нас и по улиците. Всичко това е резултат от наличието или отсъствието на музиката”. Той разкри, че предстоят още съвместни събития, както и продажба на билети.

От двете организации очакват гостуването на Максим Венгеров да предизвика интереса и на повече млада публика в залата. „Младите хора трябва да им се показва музиката, те да свикнат с нея, да се научат на нея. Когато имат представа за нея, тогава те сами ще искат да дадат повече за голямото име. Подчертавам, че гостуването на имената не е самоцел, а е за да ни накара да се чувстваме част от Европа и света”, посочи още Найден Тодоров. „Много пъти сме разговаряли и в Министерство на образованието и в Министерство на културата за конкретни примери от други държави, в които има ваучери , които се дават на учениците за определен тип изкуство- театър, класически концерт и в рамките на някаква сума да ги похарчиш за билет или билети”, допълни Васил Димитров.

Билетите за концерта на Максим Венгеров вече се продават на касата на Софийската филхармония до 14 юли включително и онлайн на ticketsbg.com