Мути обединява ирански и италиански музиканти

Мути обединява ирански и италиански музиканти

С два концерта

Повече от 200 ирански и италиански оркестранти ще отворят заедно нова страница в световната музикална история. Те ще изнесат два концерта – на 6 и 8 юли 2017г., в Техеран, Иран, и Равена, Италия, под диригентската палка на Рикардо Мути. Събитията се провеждат за отбелязването на 20 години от „Пътищата на приятелството” - ежегодното поклонение за възстановяване на древната епоха на места с историческо значение. Проектът се осъщестявва в сътрудничество между Фестивала в Равена и Фондация „Рудаки” – Техеран.

Рикардо Мути ще дирижира и двата концерта, в които ще вземат участие Младежкия оркестър „Луиджи Керубини”, където работят музикантите от най-големите оперни театри в Италия, хоровия състав на Общинския театър в Пиаченца и членове на Техеранския симфоничен оркестър и хор. Програмата, която ще ръководи прочутият маестро, включва най-известните откъси от оперни творби на Джузепе Верди. На сцените ще пее тенорът Пиеро Приети, който направи професионалния си дебют в Парижката опера през 2006г. с ролята на Родолфо от операта „Бохеми” на Пучини. Редом до него ще се изявят баритонът Лука Салси, за когото няма тайни във Вердиевия репертоар, и басът Рикардо Дзанелато, който спечели конкурса „Опералия” на Пласидо Доминго през 1996г.

Музикалните вечери ще акцентират върху един важен факт - повторното раждане на Симфоничния оркестър на Техеран. Той бе възстановен преди 2 години, но е съпътствал историята на Иран в течение на 8 десетилетия. Предстоящата проява ще бъде първото международно сътрудничество между ирански и западни оркестри. Тридневните репетиции в Техеран продължават в елегантната зала „Вахдат” с 1200 места за ценителите на класическия звук. Вторият концерт ще се проведе в изисканата концертна зала „Палацо Мауро де Андре” в Равена, която събира 3800 почитатели на класиката, и ще бъде излъчван по света в ефира на RAI.

Преди да отпътува за иранската столица, Рикардо Мути заяви пред медиите: „По-добре от икономиката, политиката, езиците и говорите, музиката може да осигури пряко общуване, да вълнува сърцата без да е необходим посредник. Това е и причината за съществуването на концертите от програмата „Пътищата на приятелството”.