Първи международен диригентски конкурс „Audite” в Полша

Първи международен диригентски конкурс „Audite” в Полша

С българска следа

Предстои първото издание на Международния диригентски конкурс „Audite” в Полша. Той се организира въз основа на убеждението, че ефективността на диригентската работа може да бъде оценена само чрез слушане. Важна особеност е, че 5-членното жури на конкурса няма да има възможност да разбере самоличността на диригентите, които оценява, като това ще бъде ефикасно средство за отстраняване на всякакви пристрастия и предразсъдъци. В този смисъл, участието на всеки кандидат ще бъде анонимно до последния кръг.

Конкурсът ще се проведе от 9 до 15 юли в град Радом, на 100 км. южно от полската столица Варшава. Претендентите за отличията ще застанат на пулта на градския камерен оркестър. Победителят ще получи 5000 британски лири. Класираният на второ място ще спечели 3000 лири, а на трето- 1000 британски лири. Предвидени са и два допълнителни приза – Награда на оркестъра в размер на 1000 лири и Награда на патрона на събитието Юрий Симонов, която представлява професионални ангажименти с Камерния оркестър на Радом, с Опера и Филхармония Подляска и Варминско-мазурски филхармоничен оркестър.

Има и българска следа сред 40-те участници, допуснати до конкурса. Константин Кърклисийски завършва виолончело, оркестрово и хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Впоследствие получава следдипломна квалификация за диригент в Музикалната академия в Лайпциг и Университета за музика и сценични изкуства във Франкфурт. Като виолончелист Кърклисийски изнася многобройни концерти в Дармщат, Ханау, Бад Хомбург, Лайпциг, Франкфурт и София. Лауреат е на Международния конкурс за немска и австрийска музика в Бургас. В допълнение към обучението си по дирижиране той участва в майсторските класове на Фабио Луизи, Роман Кофман и др. Кърклисийски дирижира няколко църковни, дамски и смесени хорови състави в Германия, а също така преподава виолончело.

Оставаме в очакване за отлично представяне с пожеланието за диригентски успех на конкурсния подиум.