Как да следите концертната програма с мобилно устройство в реално време?

Как да следите концертната програма с мобилно устройство в реално време?

време

Истинските ценители на класическия звук не бива да се разсейват по време на концерт. Но вече всеки от тях, за когото разгръщането на страниците от концертната програма не е било достатъчно тихо, може да се отдаде на последната безшумна иновация – да получава информация за програмата на концерта, докато слуша музиката в залата. За тази цел, гостите на концерта е достатъчно да имат съвременен мобилен телефон или таблет, на който да бъде инсталирано приложението „Октава”. След като бъде включено в действие, то улавя звука от изпълнението на оркестрантите и позволява на притежателя на модерното устройство да следи в реално време коментари за музиката, която звучи, и бележки от концертната програма.

Кралският филхармоничен оркестър е първият във Великобритания, който одобрява идеята за новото приложение. Неотдавна съставът предостави възможност на потребителите на мобилни телефони и ревностни почитатели на класическата музика да изпробват новата технологична разработка. За целта бе обособено специално място за тях в Кадоган хол по време на концерта „Митове и приказки”. След проведените експерименти оркестърът получи положителни отзиви и ще определи в бъдеще отделна зона за настаняване в концертната зала, предназначена само за желаещите да използват нововъведението.

„Приложението „Октава” има за цел да подпомогне участниците в музикалното пътешествие”, обяснява Крис Евънс, ръководител на маркетинговия отдел на Кралския филхармоничен оркестър, цитиран от ”The Telegraph”. „То е насочено специално към потеницалната, по-младата аудитория”, допълва специалистът. Иновацията има за цел да насърчи влизането на повече нови слушатели в концертните зали, което се превърна в основна грижа на британската и международната музикална общественост.

Новото приложение привлече вниманието на читателите на авторитетното списание „BBC music magazine”. „Октава” предизвика редица позитивни оценки и коментари в последния брой. Уточнява се , че с приложението се обезмисля прелистването на програмата, отпечатана на хартия, тъй като информацията от бележките се припокрива с нея. В описанието на продукта, разработен в САЩ, се посочва функцията "Darkscreen Technology", с която се избягва разсейването на останалите зрители от светлината, излъчвана от устройствата.

Има и още един мост между съвременните технологии и класическата музика. През последната година Оркестър „Филхармония”  позволи на зрителите в залата, които носят слушалки към мобилните си устройства, „да стъпят в сърцето на симфоничния оркестър”, за да се насладят на Петата симфония на Ян Сибелиус. Вече е създаден собствен програмен продукт на оркестъра, който изгражда виртуална реалност в Кралската фестивална зала. Чрез приложението може да се проследи изпълнението, благодарение на система от няколко камери, както и да се направи интерактивен коментар. То може да позволи на всеки посетител на концерта да се почувства като оркестрант и дори да застане на диригентския пулт, докато звучи сюита „Планетите” от Густав Холст.