Първи международен конкурс „Фредерик Шопен” с исторически инструменти

Първи международен конкурс „Фредерик Шопен” с исторически инструменти

исторически инструменти

Предстои първи международен конкурс „Фредерик Шопен” с исторически инструменти. Тази необичайна идея ще бъде реализирана през септември 2018г. във Варшавската филхармония, две години преди провеждането на авторитетния и добре познат конкурс на името на композитора. По този начин ще бъде отбелязана 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша.

Първият международен конкурс „Фредерик Шопен” с исторически инструменти е отворен за пианисти от всички националности, които да бъдат на възраст от 18 до 35 години. Целта е да се запазят отличителните черти на тази музика, изгубени в изпълнението на съвременни инструменти. Подадените заявления до 1 май 2018г. трябва да бъдат придружени от биографична справка, препоръки, видеозаписи и др. документи, които ще бъдат разглеждани от селекционната комисия. Общо 40 кандидати ще бъдат допуснати до конкурса, оценяван от музикалните специалисти в журито. Те ще имат възможността да свирят на рояли от колекцията на Националния институт „Фредерик Шопен”. Първият придобит инструмент е пиано „Ерард” от 1849г. (има и инструменти от 1838г. и 1855г.). Другите рояли са „Плейел” от 1848г. и 1854г. и „Броудуд” от 1843г., както и копия на исторически инструменти, вкл. и копие на „Бухолц”, специално поръчано за Конкурса. Той ще се проведе в три кръга. В първите два претендентите за отличията ще изнасят рецитали, в чиито репертоар трябва да присъстват творби от Шопен, произведения от полски композитори от първата половина на 19 век, както и прелюд и фуга от цикъла „Добре темперирано пиано” на Й.С.Бах. Шестимата финалисти ще трябва да изпълнят творба за пиано и оркестър от Шопен в съпровод на прочутия Оркестър на 18 век. Първата награда е в размер на 15 000 евро, втората – 10 000 евро, а третата- 5000 евро. Организаторите са предвидили и други отличия - участие в концерти с легендарния оркестров състав или записи в Института „Фредерик Шопен”.

Още от създаването му една от основните идеи на Института и основен елемент в неговата програма е стремежът към съживяване на автентичния звук на музиката, написана от големия полски композитор. Организацията разширява своята колекция, като предоставя придобитите рояли на изключителни пианисти. В същото време във Варшава се канят и най-добрите оркестри, специализирани в историческите изпълнения. С голям успех се реализира и програмата за записи, включително поредицата The Real Chopin, чиято цел е да се съхрани характера на музиката на Шопен.

Публиката ще може да проследи протичането на новия конкурс чрез висококачествен стрийминг в интернет платформата, която се разработва, за да посрещне нуждите на съвременните почитатели на класическия звук и посетители на културното събитие.