Старозагорската опера в Народния театър в София!

Старозагорската опера в Народния театър в София!

На 1 юли с операта „Бохеми“

На 1 юли от 19.00 часа на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в София предстои да бъде представен един от най-забележителните спектакли в културния календар на оперна България - новата постановка на операта „Бохеми” от Джакомо Пучини. Зрителите ще имат възможността да се насладят на един динамичен, раздвижен, силно театрален спектакъл на Старозагорската опера, въздействащ със своите нестандартни и респектиращи режисьорски и сценографски решения.

Режисьорът Огнян Драганов поставя за втори път в своята кариера вълнуващата музикална драма, като успява да привлече международен творчески екип и съзвездие от млади оперни таланти. Световно признатият румънски художник Каталин Арборе е автор на оригиналната и ефектна сценография, решена в кинематографичен ракурс с картини и образи от френските майстори Тулуз Лотрек, Пол Сезан, Антоан Бланшар, Едуард Кортес. Утвърдената българска дизайнерка Цветанка Петкова-Стойнова облича героите в красиви костюми адекватни на епохата и в синхрон с цялостната веристична атмосфера на драматичната история за любовта. В постановката участват хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора, както и децата от вокалната студия за опера и балет „Маргаритки“ към Старозагорската опера. Спектакълът ще дирижира главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев.

„Успяхме да превъзмогнем всички трудности, които ни съпътстваха в процеса на репетициите”, заяви маестро Кринчев в ефира на Класик ФМ радио. „Това е изключително богато сложно заглавие като нюанси, но едновременно с това огромната свобода, която дава Пучини, е рамкирана в много точни граници”, подчертава той. По думите му, постановката ще бъде „на европейско ниво”.

В главните роли участват млади оперни изпълнители, които вече успешно градят своята кариера в страната и в чужбина. В ролята на Мими зрителите ще имат възможността да аплодират звездата на Косово Беса Лугичи – превърнала се в любимка на българската публика след спечелването на Голямата награда „Елена Николай“-Панагюрище 2013 и от превъплъщенията си в ролите на Лучия ди Ламермур и Виолета от операта „Травиата“ на Верди. Талантливата ученичка на оперната прима Христина Ангелакова дебютира с грандиозен успех като Лучия ди Ламермур в Стара Загора и Националната телевизия на Косово посети града на липите, за да направи филм за своята примадона и Старозагорската опера. „Изборът за Мими не беше никак лесен”, коментира Ивайло Кринчев. Беса Лугичи „притежава този невидим магически нюанс на артиста, който заставайки на сцената, пеейки, създава едно усещане, което няма как да бъде описано само с думи”, допълни главният диригент на Старозагорската опера и преподавател и зам.ректор в НМА.

Парнтьор на Беса Лугичи в ролята на Рудолфо ще бъде 26-годишният украински тенор Михайло Малафи /ученик на прочутия български тенор Калуди Калудов/, който наред с поредицата първи награди от международни конкурси, бележи своите професионални триумфи на сцената на Лвовската национална опера, Болшой театър-Минск, Софийската опера и балет, Операта в Гданск и др. Ивайло Кринчев направи прогноза в предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми, че това е „млад солист, който след 1-2 години ще бъде по световните сцени”.

Баритонът Руси Ников, който живее и работи в Австрия и има успешна възходяща кариера в чужбина, ще влезе в ролята на Марсел, а великолепното сопрано Деси Стефанова – солистка на Старозагорската опера, ще се превъплъти в образа на неговата кокетна любима Мюзета. Теодор Петков ще бъде в ролята на Шонар. За ролята на Колин е избран Ивайло Джуров – безспорен последовател на славната българска басова традиция.

Чуйте цялото интервю с диригента Ивайло Кринчев в звуковия файл под снимките вляво.

Билети за операта „Бохеми“ ще откриете на касата и в билетния център на НТ „Иван Вазов“, онлайн http://www.theater.bg/, както и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg