Опера като телевизионен сериал?

Опера като телевизионен сериал?

Предстои премиерата на „Вирео”

Първото оперно произведение, предназначено за излъчване под формата на телевизионен и уеб сериал, вече е факт. Продукцията „Вирео” с подзаглавие „Духовната биография на обвинителя на вещицата” ще се появи на американския телевизионен екран след две предпремиерни излъчвания за ценители, музикални специалисти, журналисти – в Сан Франциско /25 юни/ и в Ню Йорк /7 юли/.

Либретето разкрива историята на 17-годишно момиче, което живее едновременно във Франция през 16 век, Австрия през 19 век и Швеция през 21 век. Докато се грижи за другия главен герой, виенски лекар, тя предприема одисея във времето и преоткрива себе си. Самата Вирео /в ролята Роуен Сабала/ е сложен и мрачен персонаж, изправен пред разочарованието си, че е обвинил невинни хора в магьосничество, които са били изгорени на клада. Творбата е едновременно поетична и фантастична, визуално зашеметяваща и безмилостно абстрактна.

Операта се състои от няколко епизода с различна продължителност – от 6 до 20 минути. Създаването й отнема три години и въвлича екип от 400 музиканти, певци, сценографи и постпродукционен състав. Първият епизод е записан през февруари 2015г., а последният – през януари 2017г. Музиката е композирана от Лиса Биелава, либретото е дело на Ерик Ен, а режисурата е поверена на Чарлз Оте. Идеята възниква преди 20 години, когато Биелава и Ен обсъждат само една бъдеща ария. Проектът им за опера за телевизията е подкрепен от Големия централен артцентър на Калифорнийския държавен университет Фулъртън „Надявам се, че след 30 или 40 години „Вирео” ще се възприема като едно от онези разтърсващи неща, които са променили артистичния свят”, заявява директора на институцията Джон Спаак. „Имаме развлечение на живо- опера”, добавя тв.режисьора Чарлз Оте, цитиран от „San Francisco Classical Voice”. Що се отнася до пътуването във времето, той споделя подхода си: „Във всеки епизод Вирео е в различен костюм от съответната епоха. Заснемам епизодите в цялост, като се наслагват тези визии. Така тя едновременно може да е на всяко място в различното време и в зависимост от това цветът и кройката на облеклото й да изпъква повече или по-малко. Тази история не може да видите на сцена, но ще видите в медийна продукция”.

Лиса Биелава разкрива, че стойността на проекта възлиза на сумата от 1 млн.долара. „Този заем ще изплащам дълги години”, обяснява тя, но в качеството си на изпълнителен продуцент. „Голямото предизвикателство е набирането на средства, тъй като това е съвсем нова концепция”, подчертава 48-годишната композиторка. Очакванията й са този проект да намери своята публика, като счита че „някои ще поглеждат нетърпеливо към часовника си, за да видят неговия край, а други ще гледат даден епизод повече от веднъж”.