Мария Принц: „Целта на един концерт е да направи хората по-щастливи“

Мария Принц: „Целта на един концерт е да направи хората по-щастливи“

Днес в зала „България"

„Винаги съм се радвала да представя на българската публика мои колеги и приятели – известни музиканти с признато име по света, хора, които по моя преценка имат какво да кажат и имат истинско послание за публиката“. Така описа Мария Принц поредицата от камерни концерти, за които тя канеше значими музикантски имена от света, за да си партнират с българските си колеги – тук, в камерна зала „България. Цикълът от четири концерта „Мария Принц със звезди на интернационалните сцени и солисти на Софийската филхармония“ завършва днес с гостуването на още един именит музикант – виолончелистът Роберт Ноч, водач на челите във Виенската филхармония. Последната среща е тази вечер от 19ч. и събира на една сцена първата флейтистка на Софийската филхармония Кремена Ачева и Роберт Ноч, заедно с клавирния акомпанимент на Мария Принц. Колкото до причината, поради която всички специални гости досега дойдоха в България по покана на г-жа Принц, самата тя казва: „Поради нашите приятелски взаимоотношения, те имат пълно доверие, че там където ги заведа, ще бъде хубаво, стойностно и ще останат с положителни впечатления“. Кларинетистът Андрю Маринър, певицата Маргарита Грицкова /мецосопран/, обоистката Селин Моане, фаготистката Софи Берти Галонг – всички те вече станаха част от камерния цикъл, заради търсеното разнообразие от жанрове. А тази вечер с композиции на Франц Данци – „Вариации върху „La ci darem la mano“ из Моцартовата опера „Дон Жуан“, Карл Мария фон Вебер – Трио за флейта, чело и пиано в сол минор, Роберт Шуман – „Фантастични пиеси“ и Йоханес Брамс – Соната за виолончело и пиано в ми минор, „музикалната насока върви по една линия, защото Шуман и Брамс не са възможни без Вебер“, пояснява избора на музика Мария Принц. И допълва още:„Ние се движим в епохата на един по-ранен Романтизъм… и сме като приятели, събрали се да се насладим на хубава музика взаимно“.

Роберт Ноч работи във Виенската филхармония вече 25 години, преподавател е по виолончело във Виенския университет, а в България е свирил четири пъти. По думите на Мария Принц, ги свързва „едно дългогодишно сътрудничество и приятелство“, чиято кулминация идва със записа на компактдиска „The 20th-century Concerto Grosso“ за компанията Chandos, осъществен с други солисти на Виенската филхармония. А извън камерното музициране, Мария Принц е в основата на едно предстоящо събитие, посветено на навършването на една година от кончината на сър Невил Маринър: по нейна идея тази есен в Концертхаус в австрийската столица ще има концерт на Виенския камерен оркестър, „който сър Невил Маринър най-често дирижираше във Виена, всеки сезон, така да се каже бе „неговият оркестър“.

„Камерната музика е много близка до сърцето ми“, сподели българската пианистка в студиото на Класик ФМ, а каква, с поред нея е целта на всеки един концерт? - „Всъщност, хората да преживеят нещо, което да ги направи поне за един малък момент по-щастливи, да погледнат света и да си кажат, че не е чак толкова лошо и страшно, че има надежда… И ако поне за един момент изпитат това, аз ще имам чувството, че си е заслужавало“.

Чуйте Мария Принц в разговор с Юра Трошанова, под снимката вляво!