Виктория Василенко покори Женева

Виктория Василенко покори Женева

Престижна награда за пианистката

Пореден успех на българската клавирна школа! Талантливата пианистка Виктория Василенко завоюва престижно отличие от един от най-старите и престижни форуми в Швейцария, който се провежда в Женева под формата на конкурс-фестивал. Събитието, чието наименование е „Клавирни четвъртъци“ /LES JEUDIS DU PIANO/, е предназначено само за пианисти, като всяка година са канени 10 музиканти, които изнасят рецитал в течение на концертния сезон. Виктория Василенко е единствената българка сред избраните пианисти.

По време на авторитетната проява се определят две ежегодни отличия за най– добрия и впечатляващ рецитал, които се присъждат от журито и публиката. Виктория Василенко става носител на Наградата на журито (на името на Жан Клотр) за сезон 2016/2017, а приза на публиката (Награда на фондация Manpower SA) ще получи Селиа Онето Бенсаид от Франция. Наградите за двете пианистки са сериозно признание за високите им пианистични умения, музикалност и присъствие.

Отличията ще бъдат връчени на официален коктейл след Концерта на лауреатите, който ще се проведе на 19 октомври 2017г. от 20 ч в бляскавата атмосфера на Двореца „Атене“, построен през 1863г., който днес е собственост на Дружеството на изкуствата в Женева.

Наградата от фестивал-конкурса „Клавирни четвъртъци“ попада в колекцията със заслужени отличия на Виктория Василенко. През септември 2016г. тя спечели първа и специална награда на престижния международен конкурс „Джордже Енеску“ в Букурещ, а през май 2017г. бе удостоена с Награда „Златен век“ на Министерството на културата на България. Припомняме ви, че младата пианистка постави успешното начало на „Европейски музикален фестивал“ 2017 /ЕМФ/. На откриването на форума тя си партнираше на сцената на зала „България“ с Георги Черкин, Григор Паликаров и Оркестъра на Класик ФМ в концерта „Моцарт по 3“, в който спечелиха сърцата на публиката.

С каква програма успя да победи във фестивал-конкурса „Клавирни четвъртъци“ в Женева и в какви концерти ще участва през лятото, чуйте от самата Виктория Василенко в интервюто на Георги Митов-Геми, излъчено в предаването „Сутрешно кафе” по Класик ФМ радио.