Как да увеличим момчетата в балета?

Как да увеличим момчетата в балета?

Британска идея

В Кралската академия по танцово изкуство във Великобритания са изчислили, че само 1,8 % от кандидатите за постъпване в учебното заведение, явили се на изпит по балет, са момчета. Ето защо образователната институция предприема действия, за да увеличи техния брой, като за целта търси помощ от Крикет клуб Марилебон. За посланик на проекта е избран примабалетист в Кралския балет и почитател на крикета Александър Кембъл. „И двете дейности са заемали огромна част от живота и и продължават да го правят”, споделя той. „Те са забавни и ангажират цялото ти внимание. Доволен съм, че ще имам възможността да се запозная децата с любимата арт форма, както и с любимия ми спорт”, заявява Кембъл.

Според плана, клубът и академията ще изпълняват пилотна програма в началните училища, според която момчетата ще бъдат стимулирани да вземат уроци по балет, а момичетата да играят крикет. Инициативата, която е наречена „Проект Б” , обхваща следващите три години и предвижда по-нататъшно набиране на средства и инвестиции. За предстоящия период, в който момчетата ще изучават спецификата на балета, са заделени 30 000 британски паунда. Обучението преминава през разучаването на нови хореографии, които са на разположение в интернет на младите балетисти. Те ще получат онлайн достъп до уроците, които ще могат да свалят и да се упражняват дори и в домашни условия.

„Надявам се, че хореографията, която създадох, ще мотивира и събужда амбицията на момчетата да развиват физическата си форма, за което балетът също така дава шанс”, пояснява Кембъл. Кралската академия по танцово изкуство ще организира на територията на Обединеното кралство повече семинари и майсторски класове, насочени към бъдещите професионални балетисти, а освен това ще се търсят още преподаватели по танци и хореографи.