Светлин Русев: „Не сме се разделили- творим много неща”

Светлин Русев: „Не сме се разделили- творим много неща”

За изявите у нас и по света

„За огромно мое съжаление в следващия сезон не участвам в нито един от концертите на Софийска филхармония. Въпреки че считам сътрудничеството ни за изключително успешно, не знам кога ще бъде следващото ми свирене с този оркестър.... Ние не сме се разделили- творим много неща”. Това заяви изтъкнатият цигулар и професор в Парижката Консерватория Светлин Русев в интервю за Класик ФМ радио. Тази вечер той ще излезе на сцената на зала „България” заедно с виолончелиста Франсоа Салк за изпълнението на два от най-знаковите концерти на Брамс – за цигулка и за цигулка и виолончело. Оркестърът на Софийска филхармония ще акомпанира под палката на един от най-изявените цигулари на своето поколение, който днес е и много успешен диригент Жан-Жак Канторов. През последната година Русев е свирил Цигулковия концерт на Брамс по време на турнето на Камерния филхармоничен оркестър на Емануел Кривин, с който е изпълнявал тази творба на пет различни сцени. За талантливия български цигулар това е едно от гениалните произведения на Брамс и „една от най-интересните страници на романтичната музика , написана през 19 век”. Работата на една сцена с неговия преподавател Жан-Жак Канторов е изключително вълнуваща за него и оркестрантите. По думите на Русев, маестрото е „изключително ефикасен в работата си с оркестъра... Хората не са свикнали да се работи детайлно, ...но си заслужава”.

В допълнение към изявите и отговорностите си на първия пулт на Филхармоничния оркестър на Френското радио и на Филхармонията на Сеул, неотдавна Светлин Русев спечели позицията на концертмайстор в Оркестъра на Романска Швейцария. Той се явява на конкурса след безсънна нощ, прекарана в пътуване от Кьолн до Женева. За него това „беше предизвикателство, защото е странно човек на моите години, на някакъв етап на развитие, да се явява на конкурс и да стои зад параван в подземна стая, където мобилните телефони нямат обхват и където няма никаква акустика, а самият параван обира звука”. В предаването „Сутрешно кафе” виртуозният музикант обясни, че журито е било съставено не само от музикалния директор, а и „от 56-ма членове на оркестъра, които присъстват; отчита им се като работен ден и имат право на глас”. Първият концерт с Оркестъра на Романска Швейцария ще се проведе в началото на октомври с произведения на Равел, които ще прозвучат под диригентството на Джонатан Нот. Въпреки че печели престижното място в Оркестъра на Романска Швейцария, Светлин Русев е убеден, че няма да изостави Париж. „Не сме напуснали. Всички имаме право на отпуск по лични или каквито и да било причини”, коментира концертмайсторът публикациите в световната преса. „И помощник- концертмайсторът е на пробен период в друг оркестър и в краен случай хората могат да си представят, че обезглавяваме оркестъра / бел.ред Филхармонията на Френското радио/”.

За работата си с изключителния виолончелист Франсоа Салк и таланливата пианистка Елена Розанова, за предизвикателството да свириш Брамс и за следващите си концерти, чуйте в пълния запис на интервюто на Георги Митов-Геми с цигуларя Светлин Русев.