Кой е новият концертмайстор на Метрополитън опера?

Кой е новият концертмайстор на Метрополитън опера?

37-годишният

Оркестърът на Метрополитън опера вече има нов концертмайстор. Това е американо-канадският цигулар Бенджамин Боумен. 37-годишният музикант ще споделя първия пулт на оркестъра с колегата си Дейвид Чан в рамките на сезон 2017-2018г. Той е назначен на мястото на досегашния водач на цигулките Ники Чой, чийто договор беше сключен през юли миналата година. Преди да получи това предложение Боумен е работил като помощник-концертмайстор в Оркестъра на Канадската оперна трупа и концертмайстор в Оркестъра на Националния балет на Канада. От сезон 2017-2018г. той ще работи с канадския диригент Яник Незе-Сеген, който бе избран за музикален директор на Метрополитън опера на мястото на именития маестро Джеймс Ливайн, който се оттегля в края на сезон 2016-2017г.

Бенджамин Боумен е роден в Урбана, щата Илинойс. На 5-годишна възраст започва да изучава цигулка, след като се премества да живее в Брандън, Манитоба. Вече 9-годишен взема уроци при цигуларя Франсис Чаплин до кончината му през 1993г. В продължение на една година Боумен учи в Джулиард скуул под ръководството на Сали Томас, но се премества в Торонто, където се обучава при Дейвид Зафер. На 17-годишна възраст е поканен в Музикалния институт „Къртис” във Филаделфия, който завършва успешно своята бакалавърска степен. Участвал е в различни камерни ансамбли, а от октомври 2014г. е водач на цигулките в Оркестъра на Американския балетен театър. Бенджамин Боумен има записи за различни радиостанции в Канада, САЩ, Великобритания, Полша, Унгария и др., а дискографските му проекти излизат под знака на RCA Red Seal, ATMA Classique и Innova /сред тях с номинации за наградите Juno и Grammy/. Освен със свиренето на цигулка, Бенджамин Боумен се занимава с композиция и аранжименти, а в свободното си време пише електронна музика.

Припомняме ви, че първата и единствена до днес жена- концертмайстор в историята на Метрополитън опера е знаменитата българска цигуларка Елмира Дърварова.