Пламена Мангова ще свири и преподава в Сантандер

Пламена Мангова ще свири и преподава в Сантандер

За първи път

От 1 до 27 юли ще се проведе 17-тото издание на „Среща в Сантандер- Музика и академия”. В испанския град Сантандер ще се съберат избрани възпитаници на 12 от най-добрите музикални училища в Европа, които ще участва в майсторските класове и ще свирят на събитието , организирано от Фондация Албенис и ръководено от румънския цигулар и оркестров диригент Петер Шаба. На откриващия концерт, който предстои на 8 юли във Фестивалния дворец на Сантандер, той ще се качи на пулта на Симфоничния оркестър „Фрейшенет” , а в програмата ще прозвучат „Шехерезада” от Николай Римски-Корсаков, „Майка ми гъската” от Равел и двойния клавирен концерт на Пуленк с участието на Дуо дел Вайе. Събитието ще бъде посветено на 85-тата годишнина от рождението на пианиста и педагог Дмитрий Башкиров , а в поредицата прояви ще бъдат отбелязани 10 години от кончината на виолончелиста и диригент Мстислав Ростропович.

Сред гостуващите преподаватели, които ще изнесат майсторски клас по време на музикалните срещи в Сантандер, е талантливата българска пианистка Пламена Мангова. Възпитаничката на Башкиров ще се включи за първи път в тази инициатива. Изявената българка, която е носителка на втора награда от Международния конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел, ще преподава пиано и камерна музика в периода 12-22 юли 2017г. Освен нея, своите напътствия и съвети към младите таланти ще дадат цигуларят Игор Петрушевски, обоиста Лукас Масиас, фаготистът Даг Йенсен, тромпетистът Тимъти Джоунс и певеца Джон Греъм-Хол. Преди да се включи в събитието, Пламена Мангова ще свири на сцената на Античния театър в Пловдив /21 юни/ в рамките на фестивала Opera Open.

„Самият Башкиров е преподавал на бъдещите професионални пианисти по време на майсторските класове, които Фондация Албенис организира през лятото в Сантандер”, припомня нейния директор Палома О’Шеа. Музикалните срещи ще се проведат и в още 21 града на испанската автономна област Кантабрия. За организацията на проявите са осигурени 500 000 евро от Местното правителство на областта и са подкрепени от общинската власт и частни спонсори. Пред информационна агенция ЕФЕ Палома О’Шеа подчерта заслугите на маестро Шаба за „висококачествения избор на млади музиканти” и припомни, че неотдавна той бе удостоен с Ордена на Почетния легион на Франция за приноса му към музиката в тази страна.