Opera Open 2017 стартира с топ музиканти и визуална мистика в спектакъла „Орфей и Паганини“ на Античния театър в Пловдив

Opera Open 2017 стартира с топ музиканти и визуална мистика в спектакъла „Орфей и Паганини“ на Античния театър в Пловдив

На 10 юни в Пловдив

Фестивалът Opera Open 2017 на Античния театър в Пловдив стартира с мултимедийния концерт-спектакъл „Орфей и Паганини” по идея на виртуозния цигулар Марио Хосен. На 10 юни (събота) от 21 часа Опера Пловдив ще представи един музикален „калейдоскоп”, в който класиката среща мита, а модерното – древния дух.

За да оживее драматично "Орфей и Паганини", главни роли имат хореографът Боряна Сечанова и мултимедийната сценография на визуалния артист Поли Герасимова.

Уникален 3D мапинг ще „облече” в светлина Античния театър, за да разкаже митовете за Орфей с музика от различни епохи, изпълнена от изтъкнати гост-солисти. Оркестърът на Опера Пловдив ще свири заеднно с Квартета на Арена Ди Верона - музикантите Гюнтер Санин, Винченцо Куаранта, Сара Айролди и Лука Поца, обучени и специализирани в някои от най-престижните международни академии.

За първи път в България публиката ще чуе вълшебните звуци на кристален орган, вдъхновени от пустинята, в изпълнение на Мишел Деньов. В концерта са включени орфически музикални текстове, намерени в Константинопол и дешифрирани от големия български композитор Георги Арнаудов, както и арии и хорове от тематичи произведения на Монтеверди, Глук и Офенбах.

Диригент и солист на концерт-спектакъла „Орфей и Паганини” ще бъде изтъкнатият френски флейтист проф. Жан Ферандис, който ще пристигне от Лос Анджелис, където преподава. Концертмайстор е Виеслав Новак, а солисти са сопраните Вера Гиргинова и Светлана Иванова, заедно с Никол Брандолино - едно от най-интересните млади мецосопрани в момента в Италия. В спектакъла участват също Хорът и Балетът на Опера Пловдив.

Самият Марио Хосен ще изпълни виртуозна "театрална" музика на италианския „Орфей” – Паганини. Като солист с международно признание, проф. Хосен е свирил със световноизвестни оркестри като Английския камерен оркестър, Симфоничния оркестър „Чайковски” на московското радио, Камерният оркестър на Миланската скала и др. Той свири на цигулка Гуаданини от 1749 г., предоставена му назаем от колекцията на австирийската национална банка.

Билети за „Орфей и Паганини” се продават в Пловдив на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и на открита каса на пл. „Стефан Стамболов”. Онлайн билети се предлагат в eventim.bg.

Фестивалът Opera Open 2017 се провежда от 10 юни до 29 юли и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.