„Лисеу” сближава операта и затворниците

„Лисеу” сближава операта и затворниците

Проект на каталунската институция

Авторитетният оперен театър „Лисеу” в Барселона и Местното правителство на Каталуния, съвместно със социалната програма на банка „Ла Кайша”, предприемат нов проект, чиято цел е да сближи оперното изкуство и затворите. Инициативата включва оперни рецитали, ателиета и предварителна работа с активното участие на лица, лишени от свообода. Целта е да се предприемат действия, насочени към общности в риск от социално изключване, и е създадена в отговор на една от мисиите, заложена в Учредителния акт на фондацията към „Гран Театро дел Лисеу”: „насърчаване и изпълнение на онези инициативи, които стимулират културата и, по-специално, оперното изкуство”.

Пилотният проект представлява два рецитала, които ще бъдат изнесени на живо в два от центровете за лишаване от свобода, разположени в испанската автономна област Каталуния: Brians 2 и Quatre Camins. Предвидени са и два клавирни рецитала, което ще бъде основната разлика спрямо други ателиета и културни прояви, провеждани в испанските затвори. След края на съответното музикално събитие арестантите и артистите ще имат възможност да разговарят. Организаторите са убедени, че този контакт ще насърчи разбирането и предоставянето на познания за оперното изкуство, а придобитият опит ще бъде обогатяващо преживяване и за двете страни.

През последните години театър „Лисеу” развива дейности извън създаването на оперни постановки. Престижната каталунска институция има опит в разпространението на спектакли в местата, в които осъдените лица изтърпяват своето наказание. В периода 2005-2008г. „Лисеу” показва оперите „Любовен еликсир”, „Мадам Бътерфлай” и „Пепеляшка” на големи екрани чрез излъчване по сателит пред повече от 1000 затворници.