Как да се справим с огромния репертоар?

Как да се справим с огромния репертоар?

Челистът Михаил Петров от Лондон

Как да се справим с огромния репертоар? Този въпрос си задава всеки музикант, чиято професионална кариера се развива успешно навсякъде по света. Пример за това е българският виолончелист Михаил Петров, който живее и работи във Великобритания. Тазгодишният носител на наградата „Гилдхол Уигмор” разкрива пред изданието „Тhe Strad” своите съвети за физическа и психическа подготовка на музиканта, както и своя разчет за времето.

„Често мечтая за моментът, в който музикантите ще водят начина на живот на спортистите- да пътуваме със собствен екип, който да се погрижи за физическото ни възстановяване след концерт; да ни казва как да се грижим за техниката си на свирене без да губим от здравето си, така че на следващия ден да бъдем напълно продуктивни”, смята Петров. Музикантът е установил, че пиенето на чаша смути с банан или киви подпомага възстановяването на мускулите.

„Работим усилено за решаване на проблемите си, но се намираме пред все по-трудни препятствия. Наскоро се озовах в ситуация, пред която често се изправям- претоварване с репертоар”, признава Петров. „Когато се подготвям за концерти, се намирам под силно напрежение, защото жонглирам с голям обем произведения и трябва да дам приоритет. Клишето „Бързай бавно” е наистина валидно. Мозъкът просто се нуждае от време за учене. Подготовката се постига в течение на месеци, а не в рамките на един час”, споделя изявеният българин.

„Управлението на времето се усвоява с натрупване на опита и често по труден начин. През годините научих, че е по-добре да разучавам дадена творба на малки пасажи, отколкото да се опитвам да я изсвиря набързо от първата до последната нота”, обяснява Петров.

Ангажиментите на 27-годишния българин през този сезон включват рецитал на 12 юни 2017г. в прочутата концертна зала „Уигмор хол” в Лондон заедно с турския пианист Ердем Мисироглу. В календара на Петров са отбелязани и предстоящи изпълнения на Концерта за виолончело на Дворжак с Оркестър Филхармония и Вариации Рококо от Чайковски с Английски камерен оркестър. През сезон 2014/2015г. българският челист е избран за Изгряваща звезда от Европейската организация на концертните зали, но като представител на Великобритания, а година по-рано става част от Young Classical Artists Trust. Инструментът, който използва, е изработен през 1745г. в Милано от Карло Антонио Тесторе.

Талантливият виолончелист е възпитаник на НМУ „Л.Пипков” и е учил в Музикалното училище „Пърсел” в Лондон, обучавал се е в Училище „Йехуди Менухин” , а от 2009г. - в „Гилдхол скуул” при Луис Хопкинс. През 2011г. печели първа награда от Международния конкурс „Судижия” в Порто, а година по-късно получава втора награда от Международния конкурс „Брамс” в Австрия. Михаил Петров изнася рецитали на фестивалите за виолончело в Лос Анджелис и Кронберг, а през 2012г. свири в Карнеги хол. Като солист е свирил Симфония концертанте на Прокофиев в Барбикан център- Лондон с Лондон Моцарт Плейърс и с Мюнхенски камерен оркестър, дирижиран от Джанандреа Нозеда.