Маестро Джефри Тейт напусна този свят

Маестро Джефри Тейт напусна този свят

На 74-годишна възраст

Музикалният свят отново е в траур, след като на 2 юни издъхна забележителния британски оркестров диригент Джефри Тейт. Причината за смъртта му е инфаркт на миокарда, който претърпява докато е на посещение в музея на Академия Карара в италианския град Бергамо. 74-годишният музикант е почувствал силна болка в областта на гърдите, но намесата на спешните медици се оказала без резултат, съобщават италианските медии. 

Прочутият маестро, роден в Солсбъри на 28 април 1943г., прекарва голяма част от детството си в лечебни заведения заради вродения си дефект. „Спина бифида“ не пречи ни най-малко на сър Джефри Тейт да се превърне в един от най-активните диригенти на нашето време. През 1989г. той е избран за председател на благотворителната Асоциация за спина бифида и хидроцефалия в Обединеното кралство. „Трябваше цял живот да се боря“, обясняваше приживе диригентът. Специалистите предвиждали да доживее само до 50 години, но той опроверга прогнозите им.

Сър Джефри Тейт първоначално изучва медицина в Кеймбридж, но скоро след това решава да се отдаде на своята страст- музиката. Кариерата му започва в Кралската опера „Ковънт Гардън“ редом до диригенти като сър Дьорд Шолти и Едуард Даунс. Появява се възможност да стане асистент на легендарния Пиер Булез за поставянето на „Пръстенът на милениума“, чиято премиера се е състояла в Байройт през 1976г. - една от най-известните интерпретации на „Пръстенът на нибелунгите“ от Рихард Вагнер. От 1994г. представя над 20 пъти оперния спектакъл в Париж, а след това в Германия – страната, която счита за свой „духовен дом“ заради любовта към музиката, изразявана там.

Сър Джефри Тейт дебютира в Метрополитън опера, Ню Йорк през 1979г, а през 1985г. е избран за музикален директор на Английския камерен оркестър /до 2000г./. В творческия си път е заставал на пулта на някои от най-реномираните оркестрови състави като Ротердамската филхармония /главен диригент в периода 1991-1995г./, Хамбургския симфоничен оркестър /където е главен диригент от 2009г./, Лондонския симфоничен оркестър, Берлинските филхармоници, Бостънския симфоничен оркестър. Също така е бил музикален директор на Театър „Сан Карло“ в Неапол /2005-2010г./, а през настоящия сезон е гост-диригент на Симфоничния оркестър на Аделаида. Последните концерти под неговата диригентска палка се проведоха на 30 и 31 май с Оркестър Хайдн в Болцано и Тренто. Поклон пред светлата му памет!