Пласидо Доминго защитава авторските права в Европейския парламент

Пласидо Доминго защитава авторските права в Европейския парламент

На среща в Брюксел

Наскоро испанският тенор Пласидо Доминго гостува на Европейския парламент. „Кралят на операта” се срещна с председателя на институцията Антонио Таяни. Двамата са разговаряли по въпросите на защитата на интелектуалната собственост. Доминго изказа загрижеността си относно проблемите, породени от зараждащия се модел, представляващ новите технологии. Прочутият оперен певец поиска от Европейския съюз да извърши „устойчиво и справедливо” преразглеждане на възвращаемостта от използването на платформи като YouTube в работата на музикантите. Така Доминго се присъединява към стотиците си колеги по света, които настояват за справедливо заплащане при условията, породени от развитието на новите технологии.

Припомняме ви, че още през 2014г. световноизвестният оперен изпълнител призова еврокомисарите и депутатите от Европарламента „да включат сред приоритетите си” защитата на интелектуалната собственост и „да бъдат проучени най-добрите формули, които подобряват и закрилят носителите на тези права, когато те изпитват сериозен риск”.. По това време Доминго заемаше поста председател на Международната федерация на музикалните продуценти.

След проведената среща председателят на Европейския парламент Антонио Таяни публикува в „Туитър”, че „Европа е в сърцето на културния свят”, поради което „трябва да се прилагат строги правила за авторското право, за да бъде защитена идентичността, културата и икономиката”.

Доминго и Таяни разговаряха на испански език, като освен обсъдените теми, засегнаха и общата си страст към футбола. Повод за това стана тазгодишния финал на Шампионската лига, в който любимият отбор на тенора Реал Мадрид премери сили с италианския гранд Ювентус.