Талантливият пианист Асен Танчев със стилен клавирен рецитал в „Европейски музикален фестивал” 2017

Талантливият пианист Асен Танчев със стилен клавирен рецитал в „Европейски музикален фестивал” 2017

Творби от Скарлати, Бетовен, Владигеров, Шуман и Мусоргски ще звучат в негово изпълнение на 2 юни в Камерна зала „България”

Талантливият пианист Асен Танчев, носител на наградата „Кристална лира” 2015 в категория „Млад изпълнител”, ще представи самостоятелен рецитал със стилна програма в „Европейски музикален фестивал” 2017. Започнал концертната си кариера още като дете, в момента Асен следва най-висшата степен в изпълнителското образование – майсторски курс по пиано в Университета за музика и театър „Феликс Менделсон-Бартолди“ в Лайпциг. Музикантът ще се изяви на 2 юни от 19:30 часа в Камерна зала „България” с изпълнение на сонати на Скарлати и Бетовен, три романса от Шуман и мащабния цикъл „Картини от една изложба” на Модест Мусоргски, който е предизвикателство за всеки виртуоз. Публиката на концерта ще чуе и емблематичната Българска рапсодия „Вардар” от Панчо Владигеров. Билетите за събитието са на цени от 10 лв. и могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус” в залата и на сайта Ticketsbg.com. „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

Ярката музикална дарба на Асен Танчев се проявява много рано. Обучението му по пиано започва на 6-годишна възраст при Мили Белчева, а по-късно Асен продължава пианистичното си развитие при Милка Митева в НМУ „Л. Пипков“ в София. Наричан от някои журналисти „един малък Моцарт” и „Рубинщайн на 21-ви век”, той е едва на 9 години, когато за първи път печели клавирен конкурс. На 12 години записва аудио албум, а на 13 изнася първия си самостоятелен концерт. Младият талант завоюва през годините над 20 награди от престижи международни конкурси. Сред последните му ценни отличия са първа и две специални награди от конкурса „Млади виртуози” в София 2016, както и успешно представяне на Германския музикален конкурс в Лайпциг 2017, където той бе отличен със званието лауреат и с две специални награди. През 2016 г. Асен Танчев завърши класа по пиано на проф. Арие Варди в Университета за музика, театър и медии в Хановер, Германия. По време на следването си талантът печели 5-годишна стипендия на най-реномираната фондация в Германия – "Студентска фондация на немския народ", ставайки първият пианист с чуждо гражданство, който е удостоен с това престижно отличие. Освен обучението в Лайпциг, той специализира камерна музика при проф. Маркус Бекер в Университета за музика в Хановер. Асен Танчев е концертирал успешно в Германия, Италия, Белгия, Холандия, Португалия, Испания, Словения, Македония, Гърция, Полша, Австрия, Естония, Русия, Мароко и САЩ и др.

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с пианиста Асен Танчев, излъчено на 1 юни в предаването "Сутрешно кафе" по Класик ФМ радио в звуковия файл под снимката вляво.

Българската публика помни блестящото представяне на Асен Танчев в „Европейски музикален фестивал” 2015, на който той изнесе концерт заедно с цигуларката Зорница Иларионова. Същата година дуото се представи и на фестивала „Аполония”, след което двамата бяха отличени с наградата „Кристална лира” на СБМТД.

До момента „Европейски музикален фестивал” 2017 представи с голям успех няколко млади музиканти, сред които Емануил Иванов, участвал в откриването на форума на 29 март, както и четиримата цигулари Лора Маркова, Зорница Иларионова, Мартин Зайранов и Александар Иванов, предизвикали възторга на публиката на 20 май в концерта с музика на Вивалди и Пиацола.