Откриха изложба за Мария Калас в Атина

Откриха изложба за Мария Калас в Атина

По повод 40 години от кончината й

Изложба, посветена на великата Мария Калас, бе открита в Атина по повод 40 години от нейната кончина, съобщава испанското издание АВС. Повече от 280 предмети и ценности, които са били притежание на гръцката оперна прима, са изложени в неокласическата сграда на Фондация B&M Theocharakis за изкуствата и музиката. По-голямата част от експонатите са от колекцията на Никос Хараламбопулос, като сред тях е партитурата на операта „Травиата”, която дава тласък в кариерата на Калас. Върху либретото тя е написала превода на гръцки език, за да разбира по-добре смисъла на текста. Сред предметите могат да бъдат открити перуката, която използва във филма „Медея”, палто от визон, както и снимки и писма, съхранявани в архивите на Община Атина.

Експозицията е под надслов „Митът продължава да е жив”. За почитателите на операта Мария Калас не признава граници в изкуството. „Тя е истинска легенда, невероятна оперна актриса, която е изпълнила десетки образи от творби на Глук, през белкантовия репертоар до произведения на Вагнер”, отбелязва председателя на фондацията Базилис Теохаракис.

Централно място в изложбата заема телеграмата, която Мария Калас получава от испанската оперна певица Елвира де Идалго /нейна преподавателка и близка приятелка/ в деня на сватбата на Аристотел Онасис с Джаки Кенеди: „Близо съм до теб, прегръщам те нежно, Елвира”. Личността на Онасис е представена с любимата му чаша за кафе от дома му в Париж, златна верижка, която Мария му подарява заедно с други принадлежности.

Посетителите на изложбата ще забележат шикозните аксесоари и елегантните облекла, които носи Мария Калас. Те са изработени от модната къща „Бики”, разположена в Милано, която е била собственост на внучката на Пучини Елвира Леонарди. Гостите ще се насладят и на някои мебели, закупени от различни антикварни магазини, които певицата е запазила след развода си с Джовани Батиста Менеджини, както и сребърни и порцеланови прибори и предмети от неговите къщи в Милано и Париж. Отличават се личната карта на Мария Калас, издадена от Кралство Монако, върху която са написани имената й на гръцки език и е поставен пръстов отпечатък; нейния американски паспорт, албум със семейни фотоси, снимка на първата й преподавателка по пеене в Атина, очила за четене, порцелановата чаша за кафе, от която пие в деня преди смъртта си. Не могат да бъдат пропуснати първият й автограф на 14-годишна възраст и последният, който дава дни преди да напусне този свят; копие от смъртния й акт, подписан от френски лекар, както и букет сухи цветя, изпратени от вечната й съперница Рената Тебалди, когато научава за кончината на Калас.