„Четиримата пианисти” отново заедно в зала 1 на НДК

„Четиримата пианисти” отново заедно в зала 1 на НДК

С изцяло нов репертоар

Изцяло нов репертоар ще прозвучи на концерта „Четиримата пианисти”, който ще се проведе на 31 май в зала 1 на НДК. Иван Янъков, Георги Черкин, Ангел Заберски-син и Живко Петров ще свирят отново заедно в съпровод на Димитър Семов - барабани и Борис Таслев – контрабас. Темата на концерта, продуциран от НДК, е популярна класическа и филмова музика, съчетана с много джаз импровизации и взаимни музикални провокации. Най-големият от световните композитори на филмова музика Джон Уилямс ще бъде представен с музиката към сагата „Междузвездни войни“ в аранжимент на Георги Черкин, а песента „Замълчи, замълчи“ на Петър Ступел, позната от филма „Любимец 13“, ще бъде поднесена на публиката в аранжимента на Живко Петров.

„Всеки от нас е подготвил по 2-3 аранжимента. Всичко сме измислили ние, тъй като всеки от нас е освен пианист, е и композитор и аранжор”, заяви Георги Черкин в студиото на Класик ФМ. „Идеята тръгна като че ли на шега от Иван Янъков... Аз отдавна търсех начин да разчупя само излизането в зала „България” - сцени с тази сериозност...”, подчерта Черкин. „Този тип концерт ни дава свободата да бъдем себе си, което за мен е много важно. Всеки може да си позволи това, което пожелае, но без да прекаляваме, но да се получи един хубав концерт, в който да се раздаваме от сърце”, допълни той. Черкин разкри, че в програмата на концерта ще прозвучат творби от Бах, Григ, Дворжак, Шопен, Брамс и др.

„Ние не искаме да нарушаваме спокойствието на произведенията. Запазваме ги възможно в най-чистия им вид, но ги вкарваме с лек джазов прочит, лека хармонизация и импровизация, но в стилистиката”, обясни Живко Петров в ефира на Класик ФМ радио. Той подчерта, че тази музика е важно да бъде изпълнена на качествени инструменти, като роялите „Стейнуей” в НДК. „Във всяка една нормална държава, във всяко едно читалище има инструмент от този клас, а в България дори в залите в основните големи градове нямаме нито един инструмент, което е пагубно за културата”, коментира пианистът. „Черкин е перфекционистът, Иван е страст, Ангел е познания, музика, импровицзация, а аз съм романтикът ”, описа своите колеги Живко Петров.

Въпреки че всеки от четиримата пианисти концертира индивидуално, на сцената те оформят забележителен баланс, на който публиката ще стане свидетел в последния ден на май 2017г. „То се получи като бранд. Публиката трябва да бъде тази, която може да даде някаква рецепта защо така се получава. Трудът, който полагаме и самата идея е нещо ново и различно и може би това е една част от причината”, отбеляза Ангел Заберски.

Преди броени дни Иван Янъков, Георги Черкин, Ангел Заберски-син и Живко Петров зарадваха словенската публика с голям концерт, организиран от българското посолство в Любляна, като част от празничните чествания по случай 24 май. Словенската публика стана свидетел на уникални интерпретации и аранжименти на любими класически и джаз произведения, изпълнени от четирима от най-добрите български пианисти.

Чуйте интервютата на Георги Митов-Геми с Живко Петров, Георги Черкин, Ангел Заберски в звуковите файлове под снимките вляво.