Испанската критика хвали Ема Алексеева

Испанската критика хвали Ема Алексеева

Българската цигуларка

Висока оценка от испанската критика получи българската цигуларка Ема Алексеева. Тя участва в концерта на PluralEnsemble, който се състоя на 18 май в Националния аудиториум в Мадрид. Програмата на музикалното събитие включваше творби от Алберто Посадас, Франко Донатони и Албан Берг. Талантливата българка бе солист на Цигулковия концерт на Берг, интерпретиран в съпровод на камерен оркестър - необичайно за тази творба. Изпълнението накара анализаторите да окачествят работата на Алексеева като “голяма и приятна изненада”. Дори специализираното испанско списание “SCHERZO” се появи със заглавието “Eма Алексеева- подвиг с Албан Берг”. В новия брой на изданието пише: “Алексеева, с български произход и бихме казали испанско призвание (не знаем дали има гражданство), обхваща широк репертоар, който започва от барока и достига до пристрастеността й към музиката на нашето време....с огромна отдаденост в ансамбъла”.

Авторът на статията Сантяго Мартин Бермудес подчертава, че изпълнението на Алексеева на великия цигулков концерт на 20 век, заедно с този на Барток, “е друг хоризонт, нещо много по-възвишено. Това е запазено място само за цигулари от най-високо ниво”. Коментаторът описва изключителното постижение на българката, което се дължи на “чувството й на фразиране, драматичното съдържание на творбата и характера, който трябва да бъде показан с цигулката. Този реквием, този вопъл, е още една връхна точка от развиващата се кариера на тази прекрасна интерпретаторка...Огромен артист, огромна чувствителност с техника, която приемаш за даденост и ще забравиш, че я има, докато свири”. Музикалният критик очаква нейното изпълнение на Цигулковия концерт на Берг в оригиналната версия със симфоничен оркестър.

Ема Алексеева е израснала в музикално семейство /неин баща е диригентът Алексей Измирлиев/. Възпитаничката на НМУ “Л.Пипков” изнася първия си концерт на 7-годишна възраст, а на 12 години прави първото си турне в Зимбабве. Кариерата й я отвежда в Лисабон, Ню Йорк и Тел Авив, както и в много градове в Западна Европа, където изнася концерти и рецитали. През 1994г. Алексеева печели стипендия във Висшето музикално училище “Кралица София” в Мадрид, където пет години се обучава при легендарния проф. Захар Брон и неговия асистент Сергей Фаткулин. През това време получава 2 пъти наградата за отличен ученик в цигулковата катедра от ръцете на Н.В. Кралица София. Свирила е като концертмайстор на камерния оркестър на учебното заведение, дирижирани от Зубин Мета, Йехуди Менухин, Лорин Маазел. През 2002г. завършва Кралската консерватория в Мадрид и продължава да печели конкурси, сред които “Светослав Обретенов” в България и “Клостер Шьонтал” в Германия. Правила е записи за БНР и БНТ, Испанското национално радио, Радио Франс, NDR, както и за лейбълите Col Legno (Мюнхен), NEOS (Мюнхен) и Verso (Мадрид). Днес Ема Алексеева е помощник-концертмайстор на Оркестъра на Община Мадрид и солист на PluralEnsemble.